Als je niet direct een huis wilt kopen, kun je ook beginnen met een woning huren in Frankrijk. Er zijn veel mensen die eerst het Franse leven willen proeven, voor ze een definitief emigreren en een huis kopen. Een huis huren in Frankrijk kan daarom een mooie tussenstap zijn. Het vinden van een geschikte huurwoning in Frankrijk kan best lastig zijn, al is het aanbod van huurwoningen in Frankrijk best uitgebreid. Eenmaal iets gevonden, dan is het handig om te weten hoe het huren van een woning in Frankrijk in zijn werk gaat.
Huurwoning in Frankrijk vinden
Voor een Franse huurwoning kun je goed bij particulieren terecht. Een deel van de eigenaren verhuurt zelf huurhuizen in Frankrijk, een ander deel besteedt dit uit. Je kunt advertenties van particuliere huurhuizen in Frankrijk meestal vinden in de regionale kranten, in huis-aan-huis kranten met kleine advertenties.
Een prima website om huurwoningen in Frankrijk te vinden is bonjour.fr. Verder bieden Franse particuliere verhuurders hun huurwoningen ook aan in de regionale dagbladen of in de papieren versie van pap.fr die elke donderdag verschijnt.
Aardig wat verhuurders besteden de verhuur van hun huurhuizen in Frankrijk uit aan een beheerder (Régie). Je kunt je bij een Régie inschrijven en ze de opdracht geven om een huurwoning te vinden die aan je wensen en eisen voldoet. De bezichtigingen, het opstellen van het huurcontract en het innen van de huur wordt door de Régie gedaan. Je betaalt een eenmalige fee als je een Franse huurwoning accepteert aan de Régie.
Is de Régie aangesloten bij de “CNAB” dan kun je ze vertrouwen, en is de kans groot dat alles netjes en volgens de redelijke voorwaarden afgehandeld wordt.
Op internet kun je verder nog zoeken op Century 21, Fnaim, Orpi, Laforêt en Era. Naast koopwoningen hebben deze makelaars ook huurhuizen in Frankrijk beschikbaar.
Tot slot kun je ook nog terecht bij notarissen die vooral op het platteland vaak panden beheren.
We raden af om met een “marchands de liste” zaken te doen. Tegen betaling kun je een lijst met kleine advertenties krijgen en nemen ze contact op met de verhuurder. Het kan goed gaan, maar over het algemeen zijn er voldoende manieren om zelf bij de verhuurders terecht te komen.
Opzegtermijn bij huis huren in Frankrijk
Als je een woning gaat huren in Frankrijk, moet je weten dat je als huurder altijd mag opzeggen, met inachtneming van een maand opzegtermijn.
Contract voor huurhuizen in Frankrijk
Waar je goed op moet letten is wat er in het contract staat over de staat van de huurwoning, zowel bij aanvang als vertrek. Als er een inventarislijst is, loop alles goed na, en controleer de huurwoning goed op zaken die niet naar behoren werken of beschadigd zijn. Als je ergens tegenaan loopt, doe je er goed aan dit op papier vast te leggen met de verhuurder, anders kunnen hier later problemen over ontstaan.
De verhuurder kan je vragen om een loonstrookje of het contract van je werk.
Volgens de algemene prijsindex mag de huurprijs jaarlijks worden verhoogd.
Mocht je toch een geschil krijgen met de huurbaas, dan kun je terecht bij de Commission départementale de concilitation die als bemiddelaar optreedt.
Borg voor huurwoningen in Frankrijk
Veel huurbazen vragen een flinke som borg, soms wel tot 3 maanden huur. Echter heeft Sarkozy ervoor gezorgd dat je als huurder volgens de wet slechts 1 maand huur als borg betaalt bij het ondertekenen van een huurcontract. Vroeger was dit 2 maanden, maar dit is teruggedraaid naar 1 maand.
Als de huurovereenkomst eindigt dan moet de verhuurder de borg binnen 2 maanden terugbetalen, mits er niets meer te verrekenen is. Veel particuliere verhuurders proberen de borg toch te houden via slinkse trucjes. Zolang je je aan het contract gehouden hebt, kan de verhuurder je volgens de wet niets maken en moet hij de borg gewoon terugbetalen.
Tot slot: Verder kun je beter niet te goed van vertrouwen zijn bij het betalen van de borg als je een huis gaat huren in Frankrijk. Als je de borg betaalt en de sleutel krijgt, moet je er ook echt meteen in kunnen. Eigenaren met kwade bedoelingen verhuren de woning bijvoorbeeld aan 6 personen tegelijk, die betalen allemaal 1 maand borg en 1 maand huur, en is daarna nergens meer te vinden! Als je dan bij de huurwoning in Frankrijk aankomt, zit er al iemand anders in die ook net heeft betaalt en een contract heeft…