Iedereen is automatisch gedekt voor ziektekosten via de Securité Sociale. Dit is de basisverzekering voor gezondheidszorg in Frankrijk, maar je kunt je ook particulier verzekeren. In Frankrijk zijn de particuliere ziektekosten relatief hoog. De meeste kosten worden daarom door de werkgever gedekt. Verder staat de Franse gezondheidszorg als erg goed bekend. In 2000 werd het door de wereldgezondheidsorganisatie zelfs gekozen tot beste ter wereld.
Algemene informatie over gezondheidszorg in Frankrijk
De Franse zorgfaciliteiten vallen onder het beheer van 2 organisaties, te weten het gezondheidsmanagement en het ziekenhuis. Door de goedlopende samenwerking tussen de publieke en privé-voorzieningen zijn er in Frankrijk nauwelijks wachtlijsten voor operaties. Het maakt overigens niet uit wat voor soort operatie. Zo kun je voor onderzoek gaan, het laten trekken van je verstandskies of een gebroken bot na een ongelukje.
Vanzelfsprekend is het altijd aan te raden om ook wat onderzoek zelf te doen over gezondheid op het internet, al kun je natuurlijk niet alle informatie vertrouwen. Over aandoeningen als CTEPH, MS ziekte of PAH kun je oa op mijngezondheidsgids.nl kijken.
In 2002 was 69 % van Fransen tevreden over het zorgstelsel, en dat is flink boven het EU gemiddelde van 44%. In 2003 werd het stelsel met een 7,1 beoordeeld.
Wonend in Frankrijk met inkomsten uit Nederland
Als je inkomsten uit arbeid in Nederland hebt, dan vraag je bij het CVZ in Nederland een E-106-formulier aan, waarmee je je aanmeldt bij de CPAM. Heb je geen inkomsten uit arbeid in Nederland, maar wel een uitkering, pensioen of AOW, dan heb je een E-121-formulier nodig.
Over deze inkomsten houdt het CVZ een bedrag in, en betaalt vervolgens de CPAM. Als je medische gezondheidszorg in Frankrijk nodig hebt, geef je aan de hulpverlenende instantie je Carte Vitale. Hiermee wordt automatisch een deel van de kosten betaald. Verder moet je in Nederland verzekerd zijn.
In het andere geval moet je in Frankrijk een Mutuelle (aanvullende verzekering) afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Als je geen inkomsten uit Nederland hebt, dan moet je alles zelf verzekeren.
Kinderen tot 16 jaar, zijn via de ouders bij de CPAM verzekerd; een aanvullende verzekering kan alleen in Frankrijk worden afgesloten omdat het kind geen inkomsten uit arbeid in Nederland kan hebben.