In Frankrijk zijn er een aantal tradities, al verschillen deze wel per regio. De Fransen in het Noorden houden er andere tradities op na dan de Fransen in de zuidelijke regionen. De belangrijkste Franse tradities staan hier beschreven.
Dansen en folklore
In het zuiden van Frankrijk zijn er nog aardig wat folkloristische dansen te zien. Vooral in kleine dorpjes zijn er vaak vaste dansavonden, ook vaak in de buitenlucht.
De deelnemers trekken de traditionele kleding aan en dansen de hele avond. De bekendste dans uit de streek is de Sardana die men ook kent in Spanje.
Varianten op de populaire Sardana, zijn de Cascavelleda en de Entrelissada. De Sardana komt oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Om het feest tijdens een dansavond compleet te maken, is er een klein orkest. Dat orkest wordt de Coblas genoemd en bestaat voornamelijk uit blaasinstrumenten.
Jeu de Boules
De Franse volkssport is jeu de boules. De Romeinen speelden het al en de spelregels zijn in de Middeleeuwen bedacht. Toen werd min of meer besloten dat het een echte mannensport was, al zijn er wel een paar varianten op het spel bekend. Zo heb je aan de Franse Zuid-kust pétanque.
De spelregels zijn niet heel moeilijk. Er zijn 2 groepen van drie man die elk met twee metalen ballen (de “boules”) meedoen. Degene die het dichtst bij het houten balletje gooit wint de ronde, en krijgt een punt per bal die het dichtst bij ligt.
Christelijke tradities
Vooral aan de Franse riviera zijn christelijke tradities belangrijk. Er is in vele dorpen en steden met Pasen een processie. Tijdens een processie vertrekt een stoet mensen en loopt men door de straten, wat de lijdensweg van Jezus Christus moet voorstellen.
Vooral in de dorpen Perpignan en Sartene vinden de beroemdste paasprocessies plaats. Ook tijdens kerst is het prima vertoeven aan de Franse riviera voor liefhebbers van christelijke waarden. Vanzelfsprekend is er een kerst mis viering. En Fransen houden er heel erg van om hun huis in te richten met leuke
kerst ideeen voor de woonkamer.
Eten en drinken
Fransen eten veel gezonde tussendoortjes, zoals olijven en andere hapjes voor bij de wijn. Een traditionele lunch of diner start in Frankrijk uit een voorgerecht, gevolgd door een hoofdgerecht met daarna een kaasplankje. Afgesloten wordt er met een dessert. Bij het eten wordt er wijn en water gedronken. Het voorgerecht is vaak een salade of wat vleeswaren. Verder staat er altijd een mandje brood op tafel.
Als hoofdgerecht wordt er vaak vlees en soms vis geserveerd, met groente en aardappelen. In de Provence wordt gebraden kip uit de oven of een stoofschotel geserveerd. In een restaurant kun je ook vaak heerlijke gegrilde zalm eten. Verder is een ratatouilletaart populair. Deze bestaat uit rauwe ham en allerlei typisch Provençaalse lekkere groenten als aubergines, courgettes, tomaten, paprika en champignons.
Na het kaasplankje, waar een aantal verschillende soorten kaas op liggen, volgt er altijd een dessert. Dat kan de bekende Franse appeltaart zijn, een crème brûlée of een gesuikerde crêpe. Na het dessert wordt vaak een klein kopje sterke espresso geserveerd soms nog gevolgd door een likeur.
Op zondag nodigen veel Fransen familie uit om te komen eten. Een lunch begint dan rond een uur of 1 en duurt vaak tot 4 of 5 uur ’s middags. Tussen 8 en 9 uur ’s avonds dineren ze.