Een reis naar Amerika staat op menig bucketlist. Er is dan ook bijzonder veel te zien, doen en beleven! Maar wil je binnenstappen in dit immens grote en bijzondere land, dan moet je wel het een en ander voorbereiden. Met stip bovenaan je to do lijst: een visum regelen. Je wilt immers niet geweigerd worden bij de poort. Lees verder en ontdek hoe je een visum voor Amerika kunt aanvragen.

Een visum is niet altijd nodig

Voor je je stort in het regelwerk van een visum (wat zeker niet zo ingewikkeld is als je zou denken!) eerst de vraag: Is een visum nodig? Dankzij het Visa Waiver Program (VWP) waar Nederland aan deelneemt is dit namelijk niet altijd nodig. Voor korte reizen (maximaal 90 dagen) hebben Nederlandse staatsburgers géén visum nodig. Wél moet je een ESTA aanvragen; een soort elektronische toestemming om het land te mogen betreden.

paspoort esta aanvragen

Lang verblijf? Vraag een visum aan

Wil je graag langer dan 90 dagen in Amerika verblijven, dan heb je een visum Amerika nodig. Het doel van je reis bepaalt het soort visum dat je moet aanvragen. Wil je je voor onbepaalde tijd in Amerika vestigen, dan zul je een immigratie visum moeten aanvragen. Een niet-immigratie visum is geschikt voor reizen met als doel studie, toerisme, een tijdelijke baan of andere werkgerelateerde zaken.

Een Amerikaans visum aanvragen

Het aanvragen van een ESTA is gemakkelijk en gaat via een online formulier. In veel gevallen krijg je dezelfde dag nog toestemming om naar Amerika te reizen. Het aanvragen van een visum voor langer verblijf heeft wat meer voeten in aarde en gaat via de Amerikaanse Ambassade.

Om een visum aan te kunnen vragen heb je de volgende dingen nodig:

  • Een geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig)
  • Een ingevuld aanvraagformulier
  • Bewijs van zorgverzekering
  • Bewijs van voldoende financiële middelen
  • Bewijs van reisdoel (zoals bijvoorbeeld papieren van een school of bedrijf)

Tijdens je bezoek aan de ambassade kun je in sommige gevallen nog ondervraagd worden. Wees eerlijk en geef zo duidelijk mogelijk antwoord op de vragen over je reisdoel, je vrienden/familie, je werkzaamheden, etcetera. Op basis van je gegevens én het interview wordt bepaald of je een visum voor de VS krijgt.

papierwerk visum esta

Begin op tijd

Na het interview kan het visum nog even op zich laten wachten. In tegenstelling tot bij een ESTA kan de wachttijd oplopen tot een maand. Begin dus op tijd met het aanvragen van een visum voor Amerika. Blijf daarbij ook voor ogen houden dat de omslachtige procedure ook jouw veiligheid in Amerika ten goede komt. Ze zijn wellicht streng, maar houden daarmee ook veel potentieel gevaarlijke reizigers buiten de deur.

Geplaatst inReizen