Sinds 2009 is het verplicht om een ESTA aan te vragen voor het reizen naar Amerika. Maar wat is de ESTA nou precies en waar moet je rekening mee houden met het aanvragen hiervan? Wij leggen het je uit in dit artikel.

ESTA, wat is het precies?

Je kunt het zien als een toestemming die afgegeven wordt door de Amerikaanse overheid om te mogen reizen naar de VS. Door middel van het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) wordt er bepaald of reizigers in aanmerking komen voor het reizen naar Amerika en of zij aan alle gestelde eisen voldoen. Het aanvragen van een ESTA doe je online doormiddel van het invullen van een aanvraagformulier.

Na goedkeuring wordt deze elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Helaas geeft een ESTA geen garantie tot het binnen komen van Amerika.

Wat zijn de regels omtrent de ESTA?

Je dient te kunnen bewijzen dat je niet in Amerika wilt blijven. Je hebt dus een retourticket nodig, of een ticket naar een ander land Met een ESTA mag je 90 dagen in Amerika verblijven tijdens de geldigheidsperiode van twee jaar. In deze periode mag je uiteraard meerdere malen naar Amerika. Houd er wel rekening mee dat wanneer je paspoort verloopt in deze periode, je ESTA dan ook automatisch komt te vervallen.

Wanneer is het niet mogelijk om een ESTA aan te vragen?

Hoe ver van te voren moet je een ESTA aanvragen?

De beoordeling van je ESTA aanvraag kan zo’n 72 uur duren en soms zelfs iets langer. Het is dan ook belangrijk dat je de ESTA op tijd aanvraagt. Het beste is om eerst de ESTA aan te vragen, de status af te wachten en daarna de reis te boeken. Het mooiste is om de ESTA een week of 4/5 van te voren aan te vragen. Mocht je aanvraag afgewezen worden dan heb je nog tijd om eventueel een visum Amerika aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade.

Is er een spoed procedure?

Op veel websites wordt er geadverteerd met spoed procedures voor het aanvragen van een ESTA. Helaas bestaat er niets zoiets als een spoed procedure, het is alleen een manier om extra geld te verdienen. Dit heeft te maken met het feit dat het Amerikaanse U.S. Customs and Border Protection altijd 72 uur (en soms langer) over de beoordeling van je aanvraag mag doen. Niemand kan dan ook garanderen dat je binnen enkele uren je ESTA ontvangt.

Waar vraag je een ESTA aan?

Bij eVisa Application Services kun je te allen tijde een ESTA aanvraag indienen.Het fijne aan hun service is dat zij heel toegankelijk zijn en je al je vragen kunt stellen aan een medewerker van de klantenservice via de chat, e-mail of telefonisch. Zij hebben speciale controles op hun aanvraagformulier ingebouwd om op deze manier de meest gemaakte fouten te voorkomen. Maar dat niet alleen, zij controleren elke aanvraag ook nog eens handmatig en nemen contact met je op bij onduidelijkheden. Je krijgt de goedgekeurde ESTA per e-mail toegestuurd en eventueel zelfs per post. Ook kun je er gewoon middels iDEAL betalen. Vertrek je al snel, laat het ze dan weten. Zij verwerken jouw aanvraag dan met voorrang.

Tips:

esta