Je huis lekker comfortabel maken klinkt heel erg logisch. Een lekkere bank om op te ploffen, een goed bed voor een goede nachtrust en een goed werkende keuken om de lekkerste maaltijden te bereiden. Maar wat voor de een heel erg comfortabel is, is voor de ander een ramp. Het verschil zit hem al in of je goed ter been bent of bijvoorbeeld rolstoelafhankelijk. Een huis comfortabel maken voor mensen die slecht ter been zijn of rolstoelafhankelijk is iets lastiger dan voor mensen die dat niet zijn. Maar gelukkig is het niet onmogelijk.

Hieronder 3 tips om voor de rolstoelgebruikers hun huis ook zo comfortabel mogelijk te maken.

Plof daar maar lekker neer

Een bank uitzoeken is in vele gevallen al lastig genoeg. Je wilt natuurlijk de juiste kleur, de juiste grote en dan moet hij ook nog heerlijk zitten. Deze drie eisen zijn voor de meeste mensen de belangrijkste eisen bij het uitkiezen van een bank.

Maar voor iemand die slecht ter been of rolstoelafhankelijk is er nog iets waar er rekening mee gehouden moet worden. Namelijk de hoogte van de bank. Hoe lager de zitting van de bank hoe moeilijker het is om erop te komen, maar ook om eraf te komen.

Kies daarom voor een hoge zitting, zodat de overgang van rolstoel naar bank niet zo groot is en het zo min mogelijk moeite kost. Misschien iets minder keus in banken, maar wel een stuk comfortabeler in huis.

We willen allemaal de top bereiken

Na al jaren jezelf de trap op gehesen te hebben met bloed, zweet en tranen is het tijd om dat gedeelte in het huis ook iets comfortabeler te maken. Heb je al eens gekeken naar een traplift?

Een echte uitvinding voor mensen die slecht ter been zijn of rolstoelafhankelijk. De voordelen van trapliften zijn, dat je binnen no time boven bent zonder bloed, zweet en tranen, dat een traplift op maat gemaakt wordt en daardoor op elk type trap past en misschien wel het belangrijkste voordeel, dat je er nooit meer tegenop hoeft te zien om naar boven te gaan. Weer een zorg minder.

traplift

Een traplift is zeker een investering waard, maar omdat het zo een grote investering is, is het helaas niet voor iedereen weggelegd om een traplift aan te schaffen. Gelukkig is er in veel gevallen een vergoeding te krijgen via de gemeente, waardoor het misschien toch mogelijk wordt. De prijzen van trapliften kunnen enorm verschillen, je kan zowel nieuw als tweedehands kopen, of zelfs huren. Zeker iets om over na te denken dus.

Sorry, maar kan jij daar misschien bij?

Niets is meer vervelend dan elke keer afhankelijk te zijn van andere mensen. Ergens niet bij kunnen, komt vaak voor bij rolstoelgebruikers maar ook bij kleine mensen.

Kijk bijvoorbeeld eens in de supermarkt hoe hoog sommige producten staan of in kroegen, hoe hoog de bar is. Daar kunnen we helaas niks aan veranderen, maar in huis zijn er zeker genoeg mogelijkheden om ook dit gedeelte zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken.

keuken

Dus daarom weg met al die hoge kastjes en lage kasten kom maar op! Zorg ook dat alles zo ingedeeld is dat je de spullen die je het meest gebruikt, het makkelijkst kan pakken. Spullen die je niet of nauwelijks gebruikt kunnen hoger worden gezet. Een keer in de zoveel tijd om hulp vragen is namelijk echt niet erg.

Maak het jezelf gemakkelijk.