Samen met je gezin alles achterlaten en een nieuwe start maken in een ander land is niet eenvoudig. Het is geen gemakkelijke keuze en bovendien zeer ingrijpend voor je kinderen. Bereid je daarom goed voor en neem onderstaande tips ter harte.  

Betrek de kinderen bij je plannen 

Het is niet niks om je omgeving waarmee je zo vertrouwd bent achter te laten. Vertel jouw kinderen ruim op tijd wat je allemaal gaat doen en wat ze kunnen verwachten. Doe dat overigens niet te vroeg bij hele jonge kinderen, want die hebben nog geen tijdsbesef. Er zijn boekjes over emigreren die duidelijkheid kunnen verschaffen bij jonge kinderen.

emigreren met kinderen

Het is belangrijk om je kinderen enthousiast te maken voer de plannen. Betrek oudere kinderen bij keuzes zoals naar welke school ze gaan of de inrichting. Vertel duidelijk wanneer de verhuisdozen ingepakt worden en hoe de verhuizing in zijn werk gaat.

De taal leren 

De eerste schooldag is natuurlijk erg spannend. Helemaal als je kinderen niets van de taal begrijpen. Het is handig om in Nederland alvast te beginnen met het leren van de taal. Zo creëer je een goede basis om het onderwijs in het nieuwe land op te pakken.

Dat zal misschien niet meevallen, maar kinderen leren de taal vaak sneller dan de ouders. Nog een tip is om van te voren alvast een keer de school te bezoeken om kennis te maken.

Niet alles verandert

Wees op je hoede als je je kinderen enthousiast maakt over je plannen. Schets niet een te romantisch beeld. Bepaalde dingen blijven gewoon hetzelfde. Jouw opvattingen over de opvoeding veranderen bijvoorbeeld niet. Het is niet zo dat alles kan en mag in het nieuwe land. Je kind zal moeten wennen aan een nieuwe cultuur, maar sommige dingen blijven gewoon vertrouwd.

Pas eveneens op om ze niet te overladen met cadeaus, geef ze iets waardevols zoals een mooie ted baker tas of een stijlvolle Clutch.

Afscheidsfeest

Vergeet niet om voor je kinderen een goed afscheid te plannen. Hoe intensief het verhuizen ook allemaal is, maak er tijd voor. Geef ze een mooie herinnering aan Nederland door het geven van een feestje. Door iets positiefs aan het afscheid te verbinden maak je het voor de kinderen makkelijker om afscheid te nemen van vriendjes en vriendinnetjes. Neem foto’s en vraag iedereen om nog een tekstje achter te laten. Plak dit alles in en zo heb je een prachtig boek die herinnert aan de kindertijd in Nederland. Praat met ze over de dag van afscheid. Maak het leuker door te vertellen over wat je allemaal gaat doen in de nieuwe omgeving.

Zelf koffer inpakken

Hebben jouw kinderen de leeftijd dat ze zelf wel een shopper of koffer in kunnen pakken laat ze dat dan vooral doen. Ben je op je bestemming laat ze dan zelf alles uit pakken. Het helpt om vertrouwde dingen uit Nederland in de nieuwe omgeving neer te zetten.

verhuizen emigreren met kinderen

Neem vervolgens alle tijd om alles goed te verkennen. Heeft je kind behoefte aan bekenden uit Nederland? Laat ze dan skypen of facetimen.