Plannen om naar Amerika te reizen? Vergeet dan niet een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Dit reisdocument is online aan te vragen en geeft je toestemming om naar Amerika te reizen. Heb je geen goedgekeurde ESTA aanvraag? Dan kun je helaas niet vliegen naar de Verenigde Staten. Dat voorkomen we natuurlijk graag! In dit artikel lees je daarom alles over het aanvragen van een ESTA voor jouw reis naar Amerika.

ESTA aanvragen: zo werkt het

Een ESTA aanvragen doe je online. Wanneer je de juiste documenten bij de hand hebt kun je het online aanvraagformulier invullen. Is zo’n 5 minuutjes werk en echt heel eenvoudig. Je hebt daarbij de volgende papieren en informatie nodig:

Via het aanvraagformulier is het ook mogelijk om een groepsaanvraag in te dienen. In dat geval begin je ook met het invullen van je eigen gegevens. Je krijgt daarna vanzelf de vraag of je medereizigers of familieleden wilt toevoegen. Zeker wanneer het gaat om familieleden op hetzelfde adres scheelt dit invulwerk, de adresgegevens worden dan alvast automatisch overgenomen.

Controleer je gegevens

Het is misschien overbodig om te zeggen, maar controleer je gegevens goed. Een ESTA wordt elektronisch gekoppeld aan je paspoortnummer. Die moest dus wel kloppen! Een extra check voor je het formulier verzend is zo gedaan en kan je later een heleboel gedoe schelen.

Zorg dat je op tijd bent

Een ESTA aanvraag gaat vrij vlot: de beoordeling van je aanvraag duurt maximaal 72 uur. En 99% van de ESTA aanvragen wordt zelfs direct goedgekeurd en verzonden! Maar je wil natuurlijk niet het risico lopen dat er iets mis gaat. Probeer daarom je ESTA 4-5 weken voor vertrek aan te vragen. Dan kun je, als je aanvraag wordt afgewezen, nog proberen een visum Amerika aan te vragen bij de Amerikaanse Ambassade.

paspoort amerika esta

Geldigheid ESTA

Een ESTA is natuurlijk niet onbeperkt geldig, maar gaat wel een tijdje mee. Op precies te zijn is je ESTA twee jaar geldig. Je mag ‘m gebruiken om 90 dagen achtereen in Amerika te verblijven en je kunt je ESTA meerdere keren gebruiken.

LET OP: Verloopt je paspoort binnen de geldigheidstermijn van je ESTA? Dan komt de ESTA automatisch te vervallen en zul je voor een volgende reis een nieuwe aanvraag moeten indienen.

vliegveld esta amerika

Kan er nog iets mis gaan?

Met een ESTA op zak heb je er alles aan gedaan om je vakantie naar Amerika goed te regelen. Kan er dan toch nog wat mis gaan? In sommige gevallen wel. Of je nu een ESTA of een visum hebt, je papieren worden bij aankomst altijd nog gecontroleerd door een douanier. Even vriendelijk lachen maar, want het is deze douaneambtenaar die beslist of jij het land in mag. Een garantie heb je dus nooit, maar met de juiste papieren maak je wel de beste kans.