Huizen in Amerika

De huizen in Amerika zijn vooral tijdens de crisis in 2008 en 2009 flink in waarde gedaald. De huizenmarkt in Amerika is daarom erg aantrekkelijk, zeker op momenten dat de dollar goedkoop is. Er staan ontzettend veel huizen te koop in Amerika en de huizenprijzen zijn in veel gevallen met zelfs tientallen procenten gedaald.

Huizen in Amerika – Onderhandelen

Met goed onderhandelen kun je veel geld overhouden als je een huis in Amerika gaat kopen. Zoals bijna overal is de kennis van vraag en aanbod van de huizenmarkt in Amerika belangrijk om te weten. Probeer daarom vooraf al achter de volgende vragen te komen:
  • Staan er veel huizen in die buurt te koop?
  • Wat is de gemiddelde prijs per vierkante meter in het gebied?
  • Hoe lang staan de huizen in Amerika gemiddeld te koop?
  • Zijn er veel makelaars actief op die lokale huizenmarkt in Amerika?
Met de opgedane kennis kun je realistischer onderhandelen, en bovendien refereren naar andere Amerikaanse huizen. Daardoor sta je veel sterker. Tip: hoe geïnteresseerder je overkomt, hoe hoger de vraagprijs voor de huizen in Amerika zal zijn. Als je namelijk aantoont dat je de woning per se wilt hebben, denkt de makelaar dat je bereid bent om dieper in de buidel te tasten.

Huizen in Amerika – verschillende types

Je hebt normale huizen in Amerika, maar ook het condominium kom je vaak tegen. Dit is een typisch Amerikaans huis die ook rond de Middellandse Zee in trek raakt. Dit komt onder andere omdat hij bijzonder geschikt is voor eigenaarschap ‘op afstand’. Een condominium is een complex met huizen en appartementen met een aantal gedeelde faciliteiten, uiteenlopend van een zwembad en tennisbaan, tot mogelijk een fitnesscentrum, golfbaan, kantoorruimtes en feest- of huizenmarkt-amerikatheaterzaal. Het gebruik van die faciliteiten is in de prijs van het condominium in Amerika inbegrepen en de maandelijkse vergoeding aan de vereniging van eigenaren dekt het gezamenlijke onderhoud. Dus ook als je niet thuis bent, blijft alles er netjes uit zien. De HOA zorgt ook vaak voor het stormvast maken van woningen wanneer een orkaan dreigt. Dat is overal in het zuidoosten van de VS belangrijk. De huisregels van de HOA verschillen sterk. Als je een appartement en huizen in Amerika voor vakantie koopt, kan het prettig zijn als je je bezit ook mag verhuren als je het zelf niet gebruikt. Niet alle HOA’s staan dat toe. Wanneer een appartement of een huis in Amerika buiten een condominium koopt heb je lagere maandlasten, maar zul je toch via een property manager iets moeten regelen om je bezit in de gaten te houden als je er niet bent.

Huizenmarkt Amerika

De huizenmarkt in Amerika is altijd in beweging. Er zijn miljoenen huizen te koop in Amerika, websites van Amerikaanse makelaars zijn er dan ook in overvloed. Net als in Nederland delen ze een database van beschikbaar onroerend goed, zodat je vrij eenvoudig een overzicht kunt krijgen van beschikbare woningen. De meeste Amerikaanse makelaars hebben echter niet veel ervaring met het aankopen van huizen voor buitenlandse kopers, al zijn ze al lang actief op de huizenmarkt in Amerika. Ze zullen dus geen antwoord kunnen geven op belangrijke vragen over belastingen, verhuurmogelijkheden, inkomsten en dergelijke. Er zijn enkele internationaal opererende makelaars en servicebureaus die die diensten wel kunnen leveren. Vaak zijn die gespecialiseerd in onroerend goed in Florida.

Kijk voor je een huis in Amerika koopt

Bereid de aankoop van het huis in Amerika goed voor. Zoek het liefst verschillende huizen in Amerika uit, maak afspraken met een Amerikaanse makelaar en ga zelf kijken. Let daarbij goed op de omgeving van de huizen in Amerika die je bezoekt. De huizenmarkt in Amerika is soms veraderlijk. Dat goedkope condominium dat er op internet zo mooi uitziet kan best aan het eind van de landingsbaan van een vliegveld blijken te liggen. En de huizen die te koop staan in Amerika lijken soms goedkoop, maar dan komen er toch weer kosten bij.

Bieden op huizen in Amerika

Alle partijen, behalve de koper, hebben er in Amerika belang bij dat de verkoopprijs zo hoog mogelijk is. Dat stuwt de huizenprijzen in Amerika. Dit geldt dus ook voor de makelaar die jou vertegenwoordigt, net als in Nederland. Maar Amerikanen houden van stevig zaken doen en waarderen het als jij dat ook doet. Wees duidelijk over wat je wilt en doe gerust een bod dat tien procent of meer onder de vraagprijs zit.

De overdracht van het huis in Amerika

De overdracht van huizen in Amerika kan snel geregeld worden, zeker als het huis al leeg staat. Maar duurt het langer? Dan kun je de overdracht gerust thuis afwachten en alle papieren heen en weer laten sturen.

In het contract

In het contract moeten deadlines komen te staan. Denk hierbij aan:
  • Wanneer is de oplevering van het huis in Amerika?
  • Wanneer moet er betaald worden?
  • Wanneer vervallen de betaaltermijnen in geval van nieuwbouw huizen in Amerika?

De levering, de sleutels

Een laatste kritisch rondje door de woning is niet onverstandig. Als je de woning met inventaris overneemt, check of er niet ineens zaken ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan of je alle setjes sleutels krijgt… Achteraf op dit soort zaken terugkomen blijkt vaak lastig te zijn. Controleren is in dit geval beter dan vertrouwen.