Een visum om te emigreren naar Amerika

Als je naar het buitenland migreert, moet je met veel dingen rekening houden. Uiteraard moet je goed nadenken of je de juiste droombestemming hebt uitgekozen. Je zult je wel afvragen: kan ik goed integreren in een andere maatschappij? Spreek ik de taal al of kan ik deze makkelijk leren? En kom ik makkelijk aan een baan? Dan komt natuurlijk ook nog de vraag of je met de Nederlandse nationaliteit wel zomaar in een ander land mag gaan wonen. Als je naar een land binnen de Europese Unie verhuist, heb je geluk. In de EU is er namelijk vrij verkeer van goederen en personen, wat er in de praktijk op neerkomt dat je mag werken en wonen waar je wilt. Verhuis je echter naar een land buiten de EU, zoals de Verenigde Staten, komt er een hoop meer bij kijken.

Het ESTA voor Amerika

Amerika is een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Grote steden als New York en Las Vegas spreken tot ieders verbeelding en veel mensen dromen ervan ooit een nationaal park als Yellowstone te bezoeken. Ook moeten veel mensen voor hun werk voor een tijdje naar Amerika. Als je een Nederlands paspoort hebt, hoef je voor een kort bezoek aan Amerika meestal geen visum aan te vragen. Aan een ESTA heb je meestal voldoende. Een ESTA is een digitaal formulier dat je in plaats van een visum kunt aanvragen. Hiermee mag je maximaal 90 dagen in Amerika blijven. Met een ESTA mag je je dus niet permanent in Amerika vestigen. Hiervoor heb je wel een visum nodig.

 Vrijheidsbeeld amerika Amerika is een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld

Verschillende visa voor Amerika

Er zijn zeker 185 verschillende visa beschikbaar voor de Verenigde Staten. Dit is natuurlijk een enorm aantal. Veel visa zijn bedoeld voor zeer specifieke situaties. Zo zijn er speciale visa voor diplomaten en voor grote investeerders. Zie hier een lijst van een aantal van de meest aangevraagde visa voor Amerika. Als je wilt werken in Amerika, heb je meestal een sponsor nodig. Deze sponsor is in veel gevallen je werkgever. Je werkgever moet kunnen aantonen dat jij een onmisbare werknemer van het bedrijf bent.

Heb je een werkvisum gekregen? Dit betekent nog niet dat je permanent in de Verenigde Staten mag blijven. Alleen met een permanente verblijfsvergunning (ook wel de Green Card genoemd), mag je je definitief in Amerika vestigen.

De Green Card voor Amerika

Als je in het bezit bent van een Green Card mag je je officieel inwoner van Amerika noemen. Er komt meestal veel kijken bij de aanvraagprocedure van een Green Card. Dit zijn een aantal soorten Green Cards:

  • Green Card om te werken in Amerika. Hieronder vallen drie categorieën. De eerste categorie is gedacht voor o.a. succesvolle onderzoekers en bedrijfsleiders, de tweede categorie is voor banen waar hoogopgeleiden voor nodig zijn en de derde categorie is voor mensen met een bachelordiploma of mensen met een ruime werkervaring.
  • Green Card voor familieleden van Amerikaanse burgers. Alleen directe familieleden van Amerikaanse staatsburgers en verloofden van Amerikaanse staatsburgers komen hiervoor in aanmerking.
  • Green card Lottery. U kunt zich gratis inschrijven voor de Green Card Lottery. Elk jaar worden er 55.000 Green Cards uitgegeven via deze loterij. Deze loterij heeft als doel de diversiteit in Amerika te vergroten.


Hoe de aanvraagprocedure van de Green Card precies verloopt, hangt van het type Green Card af dat je wilt aanvragen. Ga je trouwen met een Amerikaanse staatsburger? Dan is de Amerikaanse staatsburger jouw officiële sponsor en zal hij of zij het verzoek voor een Green Card moeten indienen. Ook werkgevers kunnen officiële sponsoren zijn voor de Green Card.

paspoort amerika visum

Met een green card kun je uiteindelijk in aanmerking komen voor een Amerikaans paspoort

Ook als je aan alle voorwaarden voldoet, kan het best wel even duren voordat je je Green Card ontvangt. Omdat Amerika een populair land is, zijn er lange wachttijden. Ook worden er elk jaar maar een beperkt aantal Green Cards uitgegeven. In de tussentijd kun je het best gebruik maken van een (werk)visum of een ESTA.