Werk vinden Amerika

Werk vinden in Amerika is helaas niet erg makkelijk. Een van de belangrijkste onderdelen binnen je zoektocht is het opbouwen van referenties en een netwerk.

Visum en Green Card

De eerste moeilijkheid is het verkrijgen van het juiste visum. Voor stages en tijdelijke banen volstaat een non-immigrant visa, zoals een H2-B (tijdelijk werk) of F-1 (studenten) visum. Als je langere tijd in Amerika wilt werken, dan heb je een Green Card nodig.

Een Green Card is moeilijk verkrijgbaar. Je kunt de Green Card via de officiële weg aanvragen, maar er is ook een loterij. Rond de Kerst is er een Green Card Lottery, er worden dan 55.000 permanente werkvergunningen verloot. 55.000 lijkt misschien veel, maar het blijft een kansspel die pas een jaar later weer wordt gehouden.

Je kunt ook proberen om een van de 140.000 jaarlijkse employment-based visa’s te krijgen. Daar kom je voor in aanmerking als je tot de groep “priority workers” hoort. Personen met speciale kwalificatie of speciale kennis die de Amerikaanse economie goed kan gebruiken behoren tot deze groep. Als een werkgever goedkeuring geeft om je aan te nemen, ben je ook “priority worker”.

Werk vinden in Amerika

Het vinden van werk is niet makkelijk in de VS. Er heerst een behoorlijke ‘ons kent ons’ mentaliteit, als je geen contacten hebt wonen in Amerika wordt het dus wat lastiger. Als je voor het eerst naar Amerika gaat dan heb je ook nog geen Amerikaanse werkervaring, wat ook niet in je voordeel spreekt.

Verder willen Amerikanen graag dat alles lekker snel gaat. Als je solliciteert bij een Amerikaanse werkgever kun je ivm je Green Card, Visum en verhuizing niet snel beginnen. Verder zijn je diploma’s niet Amerikaanse, en spreek je waarschijnlijk geen native American English. Het is niet de bedoeling om je af te schrikken, maar besef je goed dat het niet makkelijk zal zijn en als je niets “extra’s” hebt ten op zichte van andere Amerikaanse sollicitanten kan het lastig worden.

Kranten en tijdschriften

Er staan een boel banen vermeld in de “classifieds” van de lokale kranten, vaak in de zondag-edities. Er zijn in de grote steden ook vaak zogeheten “city magazines” waar ook veel vacatures in staan.

Uitzendbureaus in Amerika

De meeste uitzendbureaus specialiseren zich in tijdelijk, permanent en contractwerk. Voor een permanente plaatsing krijgen ze alleen betaald als iemand wordt aangenomen en minstens 3 maanden blijft werken. Daarom zullen ze je goed voorbereiden. Ze helpen je met je CV, interview voorbereiden, en geven zelfs kleding adviezen.

Banenbeurzen

Een goede manier om een overzicht te krijgen van de Amerikaanse banenmarkt is om een banenbeurs te bezoeken. Op de meeste beurzen zijn heel veel werkgevers aanwezig, meestal binnen een specifieke sector. Soms moet je vooraf zelfs je CV insturen om toegang te krijgen tot zo’n beurs.

Internet

Het is in Amerika tegenwoordig erg populair om via het internet te solliciteren. Vooral jongeren en net afgestudeerden solliciteren steeds vaker online.

Je kunt je inschrijven op verschillende banen websites en zoeken naar jobs, of je CV uploaden. Een aantal goede sites zijn: monster.com, jobs.com, careerbuilder.com, dice.com, jobing.com, careers.org, jobcenter.com en jobtrak.com.

Vlak verder LinkedIn ook niet uit. LinkdedIn is een gigantisch netwerk waarop je je een eigen profiel kunt aanmaken. Hier gaan werkgevers en rectruiters altijd naar op zoek als je solliciteert, maar het is ook een mooie bron om in contact te komen met mensen die iets voor je kunnen betekenen.

Tips

  • Als je kennissen, familie of vrienden in Amerika hebt wonen, stuur ze dan zeker je CV toe.
  • Soms is het makkelijker om het dichtbij huis te zoeken. Als je werkgever ook een vestiging in de VS heeft is dat waarschijnlijk een makkelijke ingang.
  • Via vrijwilligerswerk kun je wellicht makkelijk(er) aan de benodigde referenties komen.
  • Kijk uit bij coaching consultants. Het verschil in kwaliteit is erg groot. Bedragen variëren van $3000 – $10.000 voor hun volledige programma’s. In sommige gevallen kan het natuurlijk erg goed werken en verdien je het bedrag gemakkelijk terug. Het is aan te raden goed naar referenties te zoeken van de consultant.
  • Je kunt ook business gatherings op jouw vakgebied bezoeken. Jobfairs en vaktechnische bijeenkomsten kunnen je erg veel opleveren. Sommige zijn gratis, anderen vereisen een financiële bijdrage, maar zullen je zeker contacten en kennis opleveren die erg waardevol is in je zoektocht naar een job.
  • In amerika is het niet ongebruikelijk als private contractor aan de slag te gaan. Dat is vergelijkbaar met het freelancen en heeft behoorlijk wat voordelen.