Hoe zit het met je ziektekosten verzekering in Amerika?

De sociale zekerheidsverzekering ofwel de ziektekosten verzekering is in het thuisland vaak al ingewikkeld. Ga je naar Amerika, dan maakt dat het er niet makkelijker op. Verdiep je hier goed in, want als je je zorgverzekering niet goed regelt kan het vervelende gevolgen hebben. De afgelopen jaren is er natuurlijk veel gedoe geweest rondom Obamacare, wat Trump later weer heeft teruggedraaid. Over het algemeen heeft Amerika een vrij a-sociaal systeem, waarbij mensen letterlijk failliet kunnen gaan op een medische aandoening.

Wanneer woon je officieel in het buitenland?

Of je in het buitenland woont, is bepalend voor je Nederlandse ziektekosten en verzekeraar. Waar je woont, wordt niet alleen bepaald door uw inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie. Dit wordt ook bepaald door je persoonlijke omstandigheden. Allereerst is de duur van je verblijf in de VS een factor. Een verblijf van korter dan één jaar wordt als tijdelijk gezien. Woon je langer dan een jaar in Amerika dan wordt dit gezien als permanent.

Jouw situatie

Er zijn veel situaties mogelijk. Ga je met pensioen, wordt je gedetacheerd, ga je stage lopen of vertrek je voorgoed naar Amerika? Ook je leeftijd speelt een rol. Op de website van het College voor zorgverzekeringen vind je op maat gesneden informatie over de sociale zekerheidsverzekering in het buitenland.