Shortsale woning kopen

Een short sale of foreclosure woning kopen kan je veel geld besparen. Of je koopt voor hetzelfde budget meer huis in Amerika! Als je gaat emigreren naar de VS kan dit een lekkere meevaller zijn. In dit hoofdstuk wordt de procedure van een short sale in Amerika uitgelegd.

Short sale woningen

Wat is een Short Sale precies? Een short sale is de verkoop van een onroerend goed die door de bank in beslag is genomen omdat de hypotheek niet meer betaald kon worden. Je kunt je voorstellen dat in tijden van crisis, zeker in 2008 en de jaren erna, veel huizen in Short sale zijn gegaan. De bank beslist dus dat een woning via het Short Sale principe verkocht moet worden. Short Sale is de laatste stap voordat foreclosure in zicht komt. Dat is voor een bank erg ongunstig. Bij Short Sale komt het er op neer dat de eigenaar van het Amerikaanse huis een probleem heeft. Hij is werkloos en zijn huis is flink in waarde gedaald. Dat huis diende als onderpand voor zijn Amerikaanse hypotheek die hij niet meer kan betalen. Als de eigenaar bankroet gaat, dan krijgt de bank dus een huis in eigendom dat veel minder waard is dan ze er “betaald” voor hebben. (via de lening) Daarom kan de eigenaar zelf al op zoek gaan naar een koper. Vervolgens kan hij met het hoogste bod naar de bank stappen en dit voorleggen. De bank gaat sowieso verlies maken op de woning, en op deze manier kunnen ze hun verlies dempen. Een extra voordeel van Short Sale is dat de eigenaar de woning goed zal blijven onderhouden, omdat hij het anders niet verkocht krijgt. Als de bank de bewoner uit het huis zet, dan zal het huis verwaarloosd raken waar niemand iets aan heeft.

Voordeel van een short sale woning kopen

Het grote voordeel van Short Sale is dat je een Amerikaanse woning voor ver onder de al gedaalde marktwaarde kunt kopen. Het nadeel is dat je minder zekerheid hebt; krijgt de woningbezitter een hoger bod dan zal hij daar op ingaan omdat dat zijn kansen bij de bank vergroot. Zolang niet alle partijen getekend hebben, zit ook niemand ergens aan vast.