Wat is een Green Card, en hoe krijg je er een in Amerika

Een Green Card in Amerika is een definitieve verblijfsvergunning om in Amerika te wonen. Als je een Green Card hebt bemachtigd, dan heb je recht om in Amerika te wonen en te werken. Ook kan je als je in het bezit bent van een Green Card in Amerika, na 5 jaar een aanvraag indienen om Amerikaans staatsburger te worden.

Green card Amerika bemachtigen

Per jaar worden er 650.000 Green Cards in Amerika verdeeld. De Green Cards worden verdeeld over drie groepen:
  • visum op basis van een familierelatie
  • visum op basis van werk
  • diverse visum

Permanent visum Amerika – de green card

Als je permanent in de VS wilt gaan wonen dan wordt je als immigrant gezien en heb je een visum nodig. Je hebt met een visum voor Amerika als immigrant niet de Amerikaanse nationaliteit, maar wel de toestemming om permanent in de VS te wonen en te werken. Om het visum voor Amerika als immigrant aan te vragen, doorloop je een procedure van drie stappen. Eerst moet de immigratiedienst (USCIS) een immigratie petitie goedkeuren. De petitie wordt doorgaans aangevraagd door een Amerikaanse werkgever, of familie. De tweede stap is dat het Ministerie van Binnenlandse zaken je een visumnummer moet toekennen. Als je een visumnummer hebt, betekent dat je een immigratievisum (oftewel green card) hebt gekregen. De derde stap, als je al in de VS woont, kun je een aanvraag doen om je status te veranderen van tijdelijk naar permanent resident. Dit kan zodra er een visumnummer voor je beschikbaar is. Je gaat naar het lokale Amerikaanse consulaat om de aanvraag verder af te wikkelen als je buiten de VS woont.

Green card Amerika door investeren

Een green card voor Amerika vergaren is mogelijk door te investeren. Hiervoor is het belangrijk dat je een investering doet voor je de visumaanvraag ingediend hebt. Je ontvangt op deze manier een Conditional “Green Card Amerika” voor een periode van 2 jaar. Na deze twee jaar wordt er gecontroleerd of je investering nog steeds aan de eisen voldoet. Als dat zo is, dan kan de tijdelijke “Green Card Amerika” worden omgezet naar een permanente “Green Card Amerika”.