Hypotheek Zweden

Een belangrijk onderdeel van de emigratie en het regelwerk bij het kopen van een huis in Zweden, is de financiering oftewel de hypotheek. Een hypotheek is zowel af te sluiten bij een Nederlandse als Zweedse hypotheekverstrekker.

Hypotheek in Zweden

Je kunt in Zweden prima aan een hypotheek komen. Zeker als je gaat emigreren en gaat werken in Zweden zelf. De hoogte van de hypotheek wordt vanzelfsprekend gebaseerd op basis van de hoogte van je inkomen dat je hebt. Als je een hypotheek bij een Zweedse bank wilt afsluiten, kan het erg helpen om een aanbevelingsbrief van een Nederlandse bank te tonen. Als je een woning of vakantiehuis wilt financieren vanuit Nederland met bijvoorbeeld spaargeld, dan kun je bij je Nederlandse bank een credit report laten maken. Dat is een bewijs dat aangeeft dat je daadwerkelijk over het vermogen beschikt waarmee je het huis in Zweden wilt kopen.

Eigen inbreng bij hypotheek in Zweden

Reken erop dat je bij de koop van een huis in Zweden ongeveer 25 % van de aankoopsom zelf moet financieren. In de steden ligt dit percentage overigens meestal een stuk lager, zo rond de 10%. Het is wel mogelijk om ook dit geld te lenen, maar reken dan op een stevige rente waardoor het eigenlijk niet aantrekkelijk meer is.

Hoogte huizenprijzen in Zweden

De huidige vraagprijzen van huizen ligt in Zweden op een niveau waardoor je doorgaans met 1 salaris al een prima huis kunt kopen. Wat betreft de belastingteruggave kun je rekenen op een aftrekpost van ongeveer 30 % van de rentekosten. De huizen in Zweden zijn vaak relatief goedkoop, de staat van de woningen valt vaak een beetje tegen. Met name verwarming, isolatie, badkamer en keuken zijn regelmatig aan een onderhoudsbeurt toe. Daarnaast liggen de goedkoopste huizen in Zweden vaak erg geïsoleerd, waardoor je zeker 2 auto’s nodig hebt. Dat zijn zaken waar je wel rekening mee moet houden bij de aanschaf van een huis in Zweden, en het regelen van een hypotheek of financiering.