Economie Zweden

Als je aan de Zweedse economie denkt, dan komen de multinationals als Ikea, H&M, het geredde Saab en de Zweedse houtsector waarschijnlijk meteen in je op. Emigreer je naar Zweden dan is het goed om te weten waar het land de inkomsten ongeveer vandaan haalt.

Houtproducent

Zweden is nog steeds een land met een enorme houtproductie, maar er wordt ook staal, electronica en flink wat staal geproduceerd, waar voertuigen en machines van gemaakt worden.

Munteenheid in Zweden

De Zweedse munteenheid dat als officieel betaalmiddel geldt is de Zweedse Kroon, wat afgekort wordt als SEK. In 2003 werd in een referendum tegen de Euro gestemd, dus betalen de zweden nog steeds met de Zweedse Kroon. Gelukkig is er wel wat aan de wetten versleuteld, waardoor het handelen makkelijker is geworden. Euro’s overmaken van en naar een Zweedse bankrekening is kosteloos, net zoals binnen de landen waar de Euro het officiële betaalmiddel is.

Zweedse degelijkheid

Zweden hebben erg veel behoefte aan betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Zo zijn er veel keurmerken en de bedrijven uit Zweden vermelden graag dat de producten van een echt Zweeds bedrijf komen. De consument weet hierdoor dat er strenge kwaliteitscontroles op zijn uitgevoerd en het product dus waarschijnlijk wel goed is.

Invoering Euro

In 2003 werd tijdens een referendum de invoering van de euro tegengehouden. Een meerderheid van 62% stemde tegen. Er zal pas een nieuw referendum worden georganiseerd zodra de publieke opinie veranderd is. Er is al aardig wat wetgeving gewijzigd, zodat de euro gelijkgesteld is met de kroon ten behoeve van de Europese handel met Zweden. Geld overmaken naar en van Zweedse bankrekeningen in euro’s kost geen geld.