Makelaar Portugal

De makelaars in Portugal begeleiden de meeste aankopen van huizen, helemaal als er een buitenlandse koper is. In elk land bestaan goede en slechte makelaars, zo ook Portugal. Helaas gebeuren in elk land ook vervelende dingen die een makelaar had kunnen voorkomen. Maar dat geldt ook voor een binnenlandse aankoop. Het belangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij de makelaar in Portugal die je wilt inschakelen.

Makelaars Portugal

Als buitenlander is het heel logisch om tussen de makelaars in Portugal een geschikte te vinden. Dit gebeurt dan ook vaak via een makelaar vanuit eigen land, die contacten in Portugal heeft. Veel makelaars in Portugal adverteren in het buitenland. De meeste Portugese makelaars in vakantieoorden als de Algarve hebben personeel die Engels en andere vreemde talen praten.

Kwalificaties van makelaars in Portugal

Portugese makelaars worden gecontroleerd door de overheid. Ze moeten een licentie hebben, welke “mediador autorizado” wordt genoemd. Deze licentie moet hij kunnen laten zien, schroom er bij twijfel niet om om deze ook te vragen, meestal hangt of staat deze licentie zichtbaar opgesteld. Het beste is om een makelaar te kiezen die is aangesloten bij een professionele organisatie als de Associação de Mediadores Imobiliários (AMI), Sociedade de Mediação Imobiliária of de Associação dos Mediadores do Algarve (AMA).

Kosten voor de makelaar in Portugal

De kosten die je hebt aan de verkopende makelaar liggen tussen de 5 en 10 %, maar zijn verweven in de verkoopprijs. De kosten worden dus feitelijk betaald door de verkopende partij.

Het aanbod van makelaars Portugal

Er zijn geen vastgoedlijsten in Portugal waar de makelaars hun eigen lijst met eigendommen beschermen. Makelaars in Portugal adverteren geregeld in buitenlandse kranten of magazines met kleurenfoto’s en een volledige beschrijving, zeker als het gaat om de duurdere huizen. Makelaars in Portugal verschillen wel behoorlijk qua efficiëntie, enthousiasme en professionaliteit. Als een makelaar weinig interesse toont om uit te zoeken wat je precies wil, dan kun je beter een andere makelaar in Portugal zoeken. Tip: Als je een buitenlandse agent gebruikt, bevestig (en herbevestig) de prijs en of een bepaalde eigendom nog steeds te koop is voor je naar Portugal reist om het te bekijken, zo voorkom je vooraf teleurstellingen.

Bescherming van de commissie

Een makelaar in Portugal kan vragen of je een document kunt tekenen voor hij je zijn eigendommen toont. Dit doet hij om zijn commissie te beschermen, en je niet met een andere makelaar voor hetzelfde pand in zee gaat. Het rechtstreeks onderhandelen met de verkoper is in Portugal erg ongebruikelijk. Om een woning te bezichtigen wordt van je verwacht dat je een afspraak inplant. Zomaar binnenwandelen en direct woningen willen bezichtigen gaat in de meeste gevallen niet lukken.

Bezichtigen op kosten van de makelaar in Portugal

Behoorlijk wat makelaars organiseren bezichtigingsreizen met goedkope accommodatie voor potentiële kopers. Als je een huis koopt via die makelaar, dan betalen ze je de kosten terug. Dit is zeker geen slecht principe, maar laat je beslissing niet te veel afhangen van dit mechanisme, uiteindelijk is het een beslissing die niet af mag hangen van de kosten van de reis. Veel makelaars in Portugal bieden je allerlei diensten aan als je besluit een huis te kopen. Denk aan een verzekering, een binnenhuisarchitect, een aannemers of een verhuizer. Je wilt in ieder geval niet dat de makelaar bemiddelt tussen jou en een jurist, want dan zijn er flinke belangenverstrengelingen. Het bemiddelen met andere dienstverleners kan zeker handig zijn, maar vertrouw niet blind op de integriteit van de makelaar in Portugal. De kans is groot dat hij commissies opstrijkt aan het bemiddelen met de (te dure?) dienstverlener, dus wees altijd kritisch in wie je inschakelt.