Naar Portugal emigreren met huisdieren

Als je gaat emigreren met huisdieren naar Portugal en je wilt je huisdier zoals een kat, hond of konijn meenemen, dan is dat in normaal gesproken mogelijk. Reis je vaak naar je vakantiehuis in Portugal, dan kan het dier ook mee. Besef je echter wel dat een vliegreis voor huisdieren niet leuk is voor ze.

Emigreren naar Portugal met huisdieren

Als je wilt emigreren naar Portugal en je hond, kat, konijn of wat voor ander huisdier dan ook moet mee emigreren, dan moet je rekening houden met de volgende voorwaarden. Het huisdier moet een chip of tatoeage hebben waarmee hij kan worden geïdentificeerd.
  • Het huisdier moet minimaal 5 maanden voor de emigratie naar Portugal een vaccinatie hebben gehad tegen hondsdolheid.
  • Er dient een antistoffentest zijn uitgevoerd op het huisdier.
  • Er moet een antistoffentest uitgevoerd te zijn, die aantoont dat het dier antistoffen met een minimale waarde van 0,5 IU/ml heeft. Tussen 120 dagen en het verloop van de laatste vaccinatie dient een bloedonderzoek op de antistoffen plaats te vinden in aangewezen laboratoria. De dichtstbijzijnde bevinden zich in Lelystad en Brussel.
  • Dieren die al eerder zijn gevaccineerd en getest op antilichamen met goed resultaat (titer> 0.5 iu/ml) en jaarlijks zijn geboosterd behoeven geen nieuwe bloedtest te ondergaan.
  • Het huisdier moet voor de emigratie zijn behandeld tegen lintworm met Praziquantel. Dat mag maximaal 10 dagen voor de emigratie plaatsvinden.

Dierenpaspoort

Sinds 3 juli 2004 heeft het Europees parlement besloten dat huisdieren een dierenpaspoort moeten hebben. Het zogenaamde “Europese paspoort voor gezelschapsdieren”. Alle inentingen en behandelingen moeten in dit paspoort worden vermeld.

Emigreren met dieren jonger dan 3 maanden

Als het huisdier jonger is dan 3 maanden, dan moet je contact opnemen met de betreffende Portugese instantie die de dierenarts je door kan geven. Doorgaans mag je het dier niet meeverhuizen, maar er worden uitzonderingen gemaakt. Overige vragen omtrent emigreren met huisdier Voor alle aanvullende vragen rondom de emigratie met je huisdier is het slim om naar de dierenarts te gaan en hem je vragen te stellen.
  • Bij aankomst in Portugal dient men ongevraagd zich met de huisdieren en benodigde papieren (originelen) en het Europese blauwe paspoort (vraag uw dierenarts) te melden bij de douane.
  • Dieren onder de 3 maanden worden in uitzonderingsgevallen toegelaten. Neem contact op met de betreffende instantie in Portugal.