Fietsen in Portugal

Wanneer u in het buitenland wilt gaan fietsen, zult u merken dat er behoorlijke verschillen zitten tussen omgang met fietsers in Nederland en in andere landen. Niet alleen is het verkeer in mindere mate aangepast aan fietsers, maar ook zijn de verkeersregels wat betreft fietsen anders dan u gewend bent.

In Portugal is fietsen voornamelijk goed te doen in het binnenland, waar de wegen rustig zijn en weinig zwaar verkeer rijdt. In toeristische en drukke streken kan fietsen gevaarlijk zijn, en is het aan te raden om drukke wegen te vermeiden.

De verkeersregels in Portugal zijn redelijk verschillend van die in Nederland. Ten eerste zijn er een aantal afwijkende regels wat betreft het fietsen met meerdere personen. Zo is het verboden passagiers op de fiets te vervoeren, met uitzondering van kinderen met een helm in een kinderzitje. Ook is naast elkaar rijden alleen toegestaan op fietspaden.

Verder zijn er naast het gebruikelijke blauwe ‘Fietspad’ bord nog twee fietsborden gebruikelijk in Portugal. Zo is er een rond blauw bord met aan de linkerkant een fiets en aan de rechter kant een voetganger, gescheiden door een witte streep. Dit duidt op een gezamenlijk fiets-/voetpad waarbij beide delen zijn afgescheiden. Voor de fiets-/voetpaden waarbij er geen gescheiden gedeeltes zijn is er een blauw bord met boven een fiets en onder een voetganger.

Wat betreft zichtbaarheid is er één belangrijk verschil met Nederland. Op de zijkant van de spaken moeten tenminste drie verschillende reflectoren zijn bevestigd.