Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je in Portugal gaat wonen en werken is het noodzakelijk om een zorgverzekering in dat land af te sluiten. Zodra je in een ander land een inkomen ontvangt of permanent gaat wonen, dan ben je niet meer verzekerd via de Nederlandse zorgverzekering. Je moet dan dus in Nederland je zorgverzekering opzeggen. Het is natuurlijk belangrijk om voor medische hulp verzekerd te zijn, zorg er daarom voor dat je in Portugal een nieuwe verzekering afsluit.

Werken in Portugal

Als je in Portugal gaat werken ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten bij het Centro Regional de Segurança Social. Deze sociale verzekeringsdienst regelt alle Portugese zorgverzekeringen. Ga je een eigen bedrijf beginnen? Je moet je ook dan verplicht aanmelden bij het Centro Regional de Segurança Social. Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor het betalen van je verzekeringspremie.

Kwaliteit zorg

Wanneer je niet tevreden bent over de kwaliteit van de openbare gezondheidszorg of niet in aanmerking komt voor deze ziektekostenverzekering, dan kan je gebruik maken van privé gezondheidszorg. Het regelen van een nieuwe zorgverzekering kan veel werk zijn. Het kan daarom verstandig zijn om voor de overbruggingsperiode een speciale reisverzekering af te sluiten die medische hulp dekt.

Uitkering of pensioen

Wanneer je een uitkering of pensioen uit Nederland ontvangt zijn de regels wat anders. Nederland blijft dan wettelijk verantwoordelijk voor het betalen van een deel van jouw zorgkosten. Je moet je bij emigratie inschrijven bij de sociale verzekeringsdienst in Portugal en bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in Nederland. Deze partijen regelen vervolgens met jou de betaling en uitkering van zorgkosten.

Portugese zorgverzekering

Met een Portugese zorgverzekering ben je in heel Europe verzekerd voor spoedeisende medische hulp. Je kunt dus zonder problemen terugreizen naar Nederland voor een bezoek of vakantie. Zorg er wel voor dat je een EHIC- kaart aanvraagt bij je Portugese verzekering. Deze kaart bewijst binnen Europa dat je verzekerd bent.