Wonen in Portugal

Je bent vast nu al benieuwd hoe het wonen in Portugal je gaat bevallen. In dit hoofdstuk vind je een aantal zaken die je kunt verwachten als je gaat wonen in Portugal.

Waarom zou je gaan wonen in Portugal?

Buitenlanders die gaan wonen in Portugal kiezen vaak om de volgende redenen om in Portugal te gaan wonen:
  1. Het goede klimaat
  2. Het lekkere eten
  3. De rust
  4. De vriendelijke mensen
Niet iedereen die gaat wonen in Portugal voert deze argumenten aan, maar voor velen gelden ze wel.

Levensstijl die past bij wonen in Portugal

Portugezen hebben een unieke levensstijl als je ze vergelijkt met de rest van Europa. De bekende mañana cultuur uit Spanje gaat min of meer ook op voor Portugezen, zij het in mindere mate. Het is in veel opzichten zeker een feit dat bepaalde zaken in andere landen veel sneller gaan, zoals het aanvragen van internet of iets geregeld krijgen bij de advocaat. De positieve kant van de relaxte levensstijl van de Portugezen, is dat als je gaat wonen in Portugal je je waarschijnlijk ook aanpast aan deze houding. En is dat niet precies de reden waarom je in Portugal wilt wonen? Portugezen genieten van het leven. Het lijkt een bewuste keuze te zijn niet zo heel hard te werken, en daardoor met grote regelmaat op een lekker terrasje te kunnen zitten en bij de familie en vrienden te zijn.

Wonen in Portugal – in zakelijk opzicht

Niet onbelangrijk is het zakelijke opzicht van het wonen in Portugal. Als je besluit naar Portugal te verhuizen is het lekker als je er geen werk hoeft te zoeken, maar als je niet tot die “happy few” behoort dan zul je de arbeidsmarkt opmoeten. Daarvoor is het handig om goed Portugees te spreken, of op zijn minst degelijk. Je mag er echt niet van uitgaan dat ze in Portugal voldoende Engels spreken, tenzij je voor een hoog gekwalificeerde baan in aanmerking komt en de Portugezen gewend zijn in het Engels te communiceren. Wat betreft de belasting in Portugal is het wonen in Portugal geen slecht idee. Doorgaans betaal je in Portugal minder belasting dan in Nederland of in België.