Onroerend goed Portugal

Als je onroerend goed in Portugal bezit, zul je jaarlijks een eigendomsbelasting moeten betalen. De eigendomsbelasting of onroerend goedbelasting heet in Portugal contribuição autárquica/CA. Wil je meer lezen over onroerend goed Portugal, lees hier verder in het hoofdstuk huizen te koop Portugal.

Eigendomsbelasting betalen

De belasting voor het onroerend goed in Portugal zal moeten worden betaald door jou als eigenaar. Als je de woning verhuurt dan mag je deze kosten doorberekenen, maar de rekening moet door jou worden betaald. De hoogte van de eigendomsbelasting wordt bepaald aan de hand van de fiscale waarde van het onroerend goed in Portugal. Dit heet de “valor tributavel” op basis van het fiscale register. De fiscale waarde van je huis in Portgugal is gebaseerd op de marktwaarde, de locatie en nog een paar zachte factoren.

Tarieven voor Eigendomsbelasting in Portugal

Er zijn drie tarieven waar je in kunt vallen voor de belasting voor onroerend goed in Portugal, te weten stedelijk, landelijk of daar tussenin. Stedelijk is het duurst, deze belasting ligt rond de 1 % van de woningwaarde. Landelijk ligt lager, zo rond de 0,8 %. Je krijgt jaarlijks een nota toegestuurd, welke je in 2 delen moet betalen.