Woning kopen Portugal

Als je hebt besloten een woning te kopen in Portugal, houd dan vast rekening met aardig wat kosten. Je vindt hier informatie over welke bijkomende kosten er zijn bij het kopen van een woning in Portugal.

Woning kopen Portugal

Vanzelfsprekend is de het kopen van de woning zelf de grootste kostenpost. In de meeste landen moet je rekenen op een slordige 10% aan extra uitgaven bovenop de woning zelf. Hoe zit dat bij een woning kopen in Portugal? Allereerst moet je weten op basis van welk bedrag de extra kosten worden berekend. Dit is de fiscale waarde van de woning. Deze lag vroeger veel lager dan de echte aankoopprijs. De fiscale waarde van veel woningen is in de afgelopen jaren herzien, en ligt nu dichter bij de echte marktwaarde. Hierdoor betaal je dus meer belasting dan voorheen. Als koper moet je je ervan bewust zijn dat als een prijs aangeven wordt die ver onder de marktwaarde ligt, er forse boetes op staan. De kosten die moeten betaald worden als men eigendom koopt in Portugal zijn onder andere de volgende:
  • Overdrachtsbelasting
  • Belasting toegevoegde waarde (geld alleen voor nieuwbouw)
  • notariskosten
  • juridische kosten
  • kosten voor de registratie van de akte
  • landmeterkosten (optioneel)
  • makelaarkosten
  • hypotheek kosten
De meeste belastingen betaalt de koper, of de kosten zijn ingegrepen in de prijs. Van groot belang is, is dat je weet welke kosten zijn inbegrepen en welke niet!

Overdrachtsbelasting (IMT)

Wil je een woning kopen in Portugal, dan dien je ook overdrachtsbelasting te betalen. De overdrachtsbelasting is een gemeentelijke belasting en heet IMT. IMT wordt in Portugal geheven over de verkoopwaarde van het onroerend goed zoals die staat vermeld in het koopcontract. IMT moet voor ondertekening van de notariële akte te zijn betaald. Pas als je de IMT hebt betaald, kan de overdracht van de woning in Portugal definitief worden afgerond, en kan hij op jouw naam worden ingeschreven in het kadaster. Wil je een woning kopen in Portugal, dan ben je tot € 92.407 vrijgesteld van IMT. Tot € 574.323 zijn er vaststaande tabellen, boven de € 574.323 is de IMT standaard 6,0%. Bouwkavels in stadsgebieden zonder ruïne 6,5%, en rustiek onroerendgoed 5,0%. Je makelaar in Portugal kan je hier meer over vertellen.

Woning kopen Portugal: De BTW IVA)

Als je een nieuwbouwwoning in Portugal koopt, houd dan rekening met de BTW (IVA) van 19%. BTW moet inbegrepen zijn in een advertentie of overeengekomen prijs, dus de prijs die je ziet is de prijs die je betaalt.

Notariskosten bij een woning kopen in Portugal

De vergoeding die je de notaris moet betalen, is vastgesteld bij wet. Deze hing vroeger af van de prijs van de verkoop. Nieuwe wetgeving heeft echter een systeem geïntroduceerd waarbij de notaris ongeveer €153 per transactie aanrekent plus extra kosten van €1,25 per amendement of clausule in het document. Het is mogelijk dat er nog extra kosten in rekening worden gebracht.

Juridische kosten bij een woning kopen in Portugal

De Juridische kosten die bij een woning kopen in Portugal gepaard gaan, liggen rond 1% tot 2% van de aankoopprijs. Waar het bedrag op uitkomt hangt af van het werk dat ervoor nodig is. Meestal wordt er wel een minimum kostenpost van 1.000 euro gerekend.

Registratie van de woning in Portugal

De kosten om een akte te registreren als je een woning gaat kopen in Portugal bedragen zo’n 0,75% tot 1% van de waarde de woning. De kosten worden betaald aan de notaris bij zijn eindafrekening.

Kosten van de makelaar in Portugal

De vergoeding die je aan de makelaar in Portugal betaalt bij het kopen van een woning ligt tussen 5% en 10%. Dit hangt af van de verkoopprijs en het type contract. Dat wordt overigens bepaald door de verkoper. Deze wordt berekend in de verkoopprijs, dus deze kosten hoef je er zelf niet bij op te tellen.

Hypotheek kosten

De bijkomende kosten van het afsluiten van de hypotheek liggen vaak rond de 1 % van het geleende bedrag waarmee je de woning in Portugal gaat kopen.