Zweedse bankrekening openen

Als je naar Zweden gaat emigreren is het hebben van een Zweedse bankrekening wel zo makkelijk, maar het kan ook handig zijn als je een vakantiehuis in Zweden hebt. De werkwijze en opzet van Zweedse banken lijkt op die van de Nederlandse banken. Het aanvragen van een bankrekening in Zweden voor emigranten staat hier beschreven.

Algemene info over een bankrekening in Zweden

De Zweedse banken werken dus redelijk hetzelfde als in Nederland. Zo zijn zaken als gratis pinpas, gratis rekening, internetbankieren en gratis overschrijven vanaf de Nederlandse rekening vrij normaal. Bij sommige banken is het wel zo dat er een klein bedrag in rekening wordt gebracht als je bij een gastbank pint.

Residenten bankrekening in Zweden

Als je in Zweden gaat wonen en resident wordt, dan worden je Nederlandse bankrekeningen omgezet naar een niet-ingezetene rekening. Daarvoor moet je bij je bank aantonen dat je niet meer in Nederland woont. Hiervoor kun je de uitschrijving uit het gemeentelijke bevolkingsregister gebruiken, of een bewijs van de belastinginspecteur dat je fiscaal bent uitgeschreven. Ben je eenmaal Zweedse resident, dan kun je een bankrekening openen. Om zo’n rekening te openen ga je naar de bank en neem je mee:
  • Je paspoort
  • Adres in Zweden (huur of koopcontract)
  • De inschrijving in de gemeente
Er zijn veel verschillende banken in Zweden, bekende banken zijn o.a. Swedbank, ICA Nordea, SEB en Handelsbanken.

Niet residenten bankrekening in Zweden

Als je een Zweedse bankrekening wilt, maar nog niet officieel Zweeds inwoner bent, dan kun je toch een Zweedse rekening openen. Bij een niet-residenten rekening ben je bij sommige banken meer kosten kwijt ten opzichte van een wel residenten rekening. Een credit card zullen ze je niet snel geven. Ook rood staan is meestal niet mogelijk.