Inkomstenbelasting Zweden

Zweden is zeker geen belastingparadijs. Ben je van plan te emigreren naar Zweden en er te gaan werken, dan kun je op een hoge inkomstenbelasting rekenen. De inkomstenbelasting moet worden betaald zodra je 1.400 SEK of meer verdient. De hoogste inkomstenbelasting schijf ligt rond de 160.000 SEK per maand, vanaf dat bedrag betaal je 50% inkomstenbelasting.

Progressief inkomstenbelasting stelsel

Zweden kent net als veel Europese landen een progressief inkomstenbelasting stelsel. Dat betekent dat de hoogste inkomens de zwaarste lasten dragen.

Inkomstenbelasting in Zweden

Als je naar Zweden geëmigreerd bent dan moet je inkomstenbelasting betalen over alle inkomsten die je ontvangt. Echter zijn er door de Zweedse overheid overeenkomsten gesloten met onder andere Nederland en België, die voorkomen dat je dubbel belasting betaalt over dezelfde inkomstenbron.

Belastbaar inkomen in Zweden

Er zijn in feite drie soorten inkomstenbronnen die je in Zweden kunt hebben waarover inkomstenbelasting geheven kan worden. Dat zijn inkomsten die je vergaart uit arbeid, inkomsten uit een onderneming of inkomsten vanuit je vermogen. Voor elke categorie bestaat er een afzonderlijke berekening, de inkomsten worden dus niet op een hoop gegooid. Zo zijn er op het inkomen uit je kapitaal alleen nationale proportionele belastingen. Als je in loondienst bent dan zal je werkgever belasting inhouden op je loon of salaris. Als je zelfstandig bent dan dien je vooraf belasting te betalen op basis van het belastingbedrag dat je het jaar ervoor hebt moeten afstaan, weliswaar in termijnen. De eindafrekening komt aan het einde van het jaar waardoor je geld terugkrijgt, of nog wat bij moet betalen als je middels de termijnen nog niet genoeg hebt betaald.

Vermogensbelasting in Zweden

Sinds 2007 bestaat in zweden geen vermogensbelasting meer.