Fietsen in Zweden

Wanneer u in het buitenland wilt gaan fietsen, zult u merken dat er behoorlijke verschillen zitten tussen omgang met fietsers in Nederland en in andere landen. Niet alleen is het verkeer vaak in mindere mate aangepast aan fietsers, maar ook zijn de verkeersregels wat betreft fietsen anders dan u gewend bent.

U zult in Zweden merken dat het land prima is ingespeeld op fietsers. Er is in de steden een goed netwerk van fietspaden, en er wordt rekening gehouden met fietsers. Buiten de steden zijn de wegen relatief rustig en zowel stad als platteland zijn dus erg geschikt om te fietsen.

In Zweden zijn er naast de regels die wij in Nederland hebben wat aanvullende verkeersregels voor fietsers. Ten eerste moeten kinderen jonger dan 15 jaar een helm dragen. Ook mag een kind van 10 jaar of jonger alleen worden vervoerd wanneer de bestuurder tenminste 15 jaar is. Als de bestuurder 18 jaar of ouder is mogen er twee kinderen jonger dan 6 jaar worden vervoerd als passagier. Volwassenen mogen net als in Nederland gewoon als passagier worden vervoerd.

Zweden kent twee aanvullende verkeersborden voor gecombineerde fiets-/ voetpaden. Voor gecombineerde paden die bestaan uit twee afgescheiden gedeeltes is er een rond blauw bord met aan de rechter kant een fiets en aan de linker kant een voetganger. Deze zijn afgescheiden door een witte streep. Voor gecombineerde paden die niet uit gescheiden gedeeltes bestaan is er een blauw bord met boven een voetganger en onder een fiets.

Fietsers die naar links willen afslaan mogen in Zweden niet voorsorteren. Tot het moment dat bij een kruising daadwerkelijk een kruisende weg wordt ingeslagen moet de fietser rechts blijven fietsen. Verder mogen fietsers gebruik maken van de rechts van de weg gelegen busbaan en van voetgangerszones. Dit laatste echter alleen mits de veiligheid van voetgangers wordt gewaarborgd.