Huis kopen in Zweden

Als je gaat emigreren en je wilt een huis kopen in Zweden, dan zit je goed op deze pagina. Het kopen van een huis of vakantiehuis in Zweden is een uitgebreid proces, maar gelukkig spreken Makelaars in Zweden doorgaans prima goed Engels.

Een huis kopen in Zweden

Zoals in de meeste landen wendt je je bij het kopen van een huis of vakantiewoning tot een makelaar. In Zweden is dat niet anders. De Zweedse makelaar helpt de verkoper met het verkopen van zijn huis, maar als koper kun je eisen dat de makelaar alles dat met het huis in Zweden te maken heeft, goed gecontroleerd heeft. Verder kan de makelaar je ook helpen bij het berekenen van de kosten bij de aankoop van het huis of vakantiewoning in Zweden, en bij het opstellen van een koopcontract.

Plichten bij het kopen van een huis in Zweden

In Zweden is bij de aankoop van een huis, de koper verantwoordelijk voor het controleren van de staat van het huis. Hier kan hij achteraf geen rechten meer aan ontlenen. Het is dus zaak dat je het huis in Zweden dat je wilt kopen, goed controleert. Met name vochtschade is belangrijk om te controleren, bekijk dus goed het plafond, de muren en kelder(s). In Zweden zijn zelfs speciale honden die het huis kunnen besnuffelen op schimmels die ontstaan zijn door lekkages. Bij twijfel kan het slim zijn zo’n hond in te laten zetten. Verder kun je bij de koop van een huis in Zweden ook de hulp inschakelen van een keurmeester. Hij kan ook vochtmetingen uitvoeren en de fundering en verborgen gebreken opsporen.

Wat hoort bij het huis in Zweden?

Als je in Zweden een huis of vakantiehuis koopt, horen daar zaken als keuken en badkamer vanzelfsprekend bij, maar ook de wasmachine, koelkast en vaatwasser behoren tot het huis. Andere goederen die de eigenaar wellicht van de hand wil doen zijn niet verplicht, dus daar heb je nog wat onderhandelingsruimte mocht er iets interessants bij zitten.

Erfpacht op huizen in Zweden

Op sommige huizen in Zweden zit erfpacht. De gemeente is dan eigenaar van de grond waar huis huis op staat. Je betaalt de gemeente daar huur voor, maar die mag je later aftrekken van de belasting. De hoogte van die huur kan variƫren van een paar honderd, tot ongeveer 15.000 Zweedse Kronen per jaar.

Koopcontract en koopbrief voor het Zweedse huis

Als je met de verkoper van het huis in Zweden tot een overeenkomst bent gekomen, kan er een koopcontract worden opgemaakt. Het koopcontract is geen toezegging, maar een bindende afspraak die de verkoper van het huis verplicht om het huis aan de koper te verkopen. Voor de belastingdienst ben je eigenaar van het huis in Zweden zodra dit koopcontract ondertekend is. Let op: een mondelinge afspraak bij het kopen van een huis in Zweden, is niet rechtsgeldig. In het koopcontract moet in ieder geval staan:
  • De overdrachtsdatum
  • Het bedrag waarvoor het huis is gekocht
  • Het handgeld
  • Het adres van het huis
Het is mogelijk om als appendix toe te voegen dat er ontbindende voorwaarden zijn, mochten er nog bepaalde zaken gaan spelen. Ook hierbij kun je het beste gewoon onderhandelen met de verkoper van het huis. Als alles omtrent de koop van het huis in Zweden is afgehandeld, wordt de transactie bevestigd met een koopbrief. Dat is een officiƫle verklaring dat het geld is betaald en jij eigenaar wordt van het huis. Als de koopbrief ondertekend is ben je volledig eigenaar van het huis in Zweden.

Waar op letten bij het kopen van een vakantiehuis Zweden?

  • Indien je een vakantiehuis koopt met CV, dan moet de verwarming ook ’s winters aan staan op een laag pitje.
  • De vakantiehuizen in Zweden die gemaakt zijn van hout, vragen om meer onderhoud dan de stenen vakantiehuizen in Zweden.
  • Denk eraan dat dakpannen kapot kunnen vriezen.
  • Om naar je vakantiehuis in Zweden te gaan ben je per vakantie 2-4 dagen reistijd kwijt, waardoor je per vakantie zeker een dag of 12 moet uitrekken. De reistijd is flink als je met de auto gaat in verband met bruggen en/of veerboten.
Tip: verzekeringen en electriciteits- en watermeterstanden zijn vanaf het moment van tekenen van de koopbrief, jouw verantwoordelijkheid. Het is dus slim om dat meteen goed te regelen, anders kan het zijn dat je een rekening van de verkoper op de deurmat krijgt!