Pensioen in Zweden

Steeds meer mensen willen hun pensioen in het buitenland doorbrengen. Als je gaat emigreren naar Zweden om daar je pensioen door te brengen zul je dit een interessant onderwerp vinden. In dit hoofdstuk wordt beschreven waar je zoal rekening mee moet houden tijdens het genieten van je pensioen in Zweden. In een ander deel op Latravia vindt je de informatie over het opbouwen van je pensioen in Zweden. Per emigratie en per land is het verschillend hoe je pensioen wordt uitbetaald. In dit hoofdstuk vind je globale informatie voor een pensioen en emigreren naar Zweden. Als je specifieke vragen over je eigen situatie hebt of zekerheid wilt kun je het beste aankloppen bij je pensioenverstrekker.

Pensioen in het buitenland: Emigreren naar Zweden met pensioen

Zoals in het eerste deel al aangegeven is; in het buitenland bouw je geen Nederlandse pensioen of AOW op. Als je voor je 65e naar Zweden gaat emigreren, mis je dus 2 % van je pensioen per jaar. Emigreer je op je 55e naar Zweden, dan loop je 10 keer 2% op je totale pensioen mis.

Emigreren naar Zweden na pensioen

Zolang je aan de voorwaarden voldoet, blijf je in Zweden het recht houden op een AOW uitkering. De belasting hierover wordt wel door de Nederlandse instanties ingehouden. Je moet wel het SVB, pensioensinstantie en zorgverzekeraar inlichten over de emigratie. Daarbij zullen ze het bankrekeningnummer van je bankrekening in Zweden nodig hebben. Je hebt overigens zowel in Zweden als in Nederland recht op zorgverzekering, als je naar Zweden bent geëmigreerd. Maar als je te laat bent met het melden van de emigratie naar Zweden dan kan dit gevolgen hebben. Informeer voor de zekerheid ook naar de dekking, want soms is het zo dat de zorgverzekeraar alleen de kostprijs vergoedt zoals die in Nederland zou zijn. Het deel daar bovenop komt dan voor je eigen rekening.

Afkoopsom

Sommige landen staan het toe om in een keer het gehele bedrag van je pensioen uit laten keren. Dat kan handig zijn als je maar een paar jaar in een bepaald land hebt gewerkt, daarna gaat emigreren en administratiekosten en tijd wilt vermijden. In Nederland kun je je pensioen niet afkopen. Wel kun je aanvragen dat het SVB per kwartaal of per jaar betaalt.

Wat gaat van de AOW af?

Emigreren en je pensioen in het buitenland genieten, heeft consequenties. Vanuit Nederland wordt er niets van je AOW afgehaald. In Zweden worden er wel 2 kostenposten van je AOW afgehaald.
  • Loonbelasting
Nederland heeft met Zweden een verdrag afgesloten dat ervoor zorgt dat je niet zowel in Zweden als in Nederland belasting betaalt over je pensioeninkomen. Zweden is gerechtigd om de belasting te innen.
  • Ziektekosten
Naast de loonbelasting die wordt ingehouden door Zweden, gaan ook de ziektekosten van de zorgverzekeringswet van het pensioen af.

Hoe kun je je pensioen na het emigreren regelen?

Als je je pensioen in het buitenland wilt ontvangen kun je contact opnemen bij het SVB. Hier vind je overige informatie en brochures.

AOW of ANW ontvangen in Zweden

Als je naast je ABP-pensioen ook AOW of ANW ontvangt, dan controleert de SVB jaarlijks of u nog niet overleden bent. Als je naast het ABP-pensioen geen AOW of ANW krijgt, dan stuurt ABP je ieder jaar een formulier dat je moet retourneren om te bewijzen dat je nog in leven bent. Dit doen ze overigens omdat buitenlandse gemeenten geen bericht sturen als iemand is overleden, terwijl Nederlandse gemeenten dit wel doen. Helaas zul je hiervoor wel naar de Nederlandse ambassade in Zweden moeten om dit in te laten vullen inclusief officiële stempel, om misbruik te voorkomen.