Nederlandse zorgverzekering

Zweden is een land dat in veel opzichten op Nederland lijkt. Het zorgverzekeringsstelsel in Zweden zit echter wel wat anders in elkaar dan dat wij gewend zijn. Er is in Zweden weinig particuliere zorg. Via de belasting betalen de Zweden mee aan de publieke zorg.

Medische zorg in Zweden

Wanneer je naar Zweden gaat emigreren is het belangrijk dat je goed verzekerd blijft voor de kosten van medische zorg. Je bent in dat geval niet meer in Nederland verzekerd. Als je gaat emigreren verlies je je Nederlandse zorgverzekering. Je vindt meer informatie over het recht op de Nederlandse zorgverzekering op www.welkezorgverzekering.nl.

Sociale zekerheid Zweden

Je kunt je in Zweden aanmelden bij de organisatie voor Sociale Zekerheid: de Försäkringskassan. Deze organisatie is verantwoordelijk voor bijna alle sociale zaken, zoals je verzekering, huursubsidie en uitkeringen.

Verplichte zorgverzekering in Zweden

Net zoals in Nederland is het in Zweden verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Je bent dus verplicht om je aan te melden bij de Försäkringskassan. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt, er kunnen lange wachttijden gelden bij de organisatie. Er zijn nog een aantal particuliere verzekeringen die je extra kunt afsluiten, maar dit is vrijwillig. De meeste Zweden hebben enkel een publieke zorgverzekering. Je betaalt de verzekering automatisch via de belasting. Het systeem met zorgpremies zoals we dat in Nederland kennen geldt dus niet.

Europese regels voor gezondheidszorg

Als je verzekerd bent in Zweden gelden de Europese regels voor gezondheidszorg wanneer het op reizen aankomt. Je kunt als inwoner van Zweden een EHIC-kaart aanvragen. Deze kaart verzekert je voor spoedeisende hulp in heel Europa. Met een Zweedse verzekering kun je dus ook met een gerust hart op bezoek in Nederland.