Huis huren Zweden

Als je gaat wonen in Zweden, maar niet direct een huis wilt kopen, dan is een huis huren in Zweden vaak een geschikte tussenstap. Het vinden van een geschikt huurhuis in Zweden is meestal niet heel moeilijk, aangezien er heel veel mensen in Zweden een huis huren. Er zijn veel Zweden die hun hele leven in een huurhuis wonen. Eenmaal een huis die naar wens is gevonden, dan moet je je van een aantal dingen bewust zijn bij het tekenen van een contract van het huurhuis.

Rechten en plichten bij het huis huren in Zweden

Als huurder heb je behoorlijk wat rechten over de woonruimte. Logischerwijs heb je het recht om te wonen in de ruimte, maar zo heb je ook elke 10 a 15 jaar recht op het opnieuw schilderen van het huis en bijvoorbeeld nieuw behang. Alle middelgrote en grote reparaties aan het huurhuis zijn voor de rekening van de huurbaas. Daarbovenop heb je als huurder ook nog huurbescherming, die je bij een geschil kan bijstaan. De huurprijs van de woning wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt op basis van oa oppervlak, ligging en staat van de huurwoning. Vaak voeren de verenigingen van huurders de onderhandelingen met de verhurende partij. In het geval van particuliere huur, voeren huurder en verhuurder rechtstreeks met elkaar de onderhandelingen.

Contract voor een huis huren Zweden

Het contract wordt in Zweden gezien als een waardepapier waar je rechten aan kunt ontlenen. Het is dus belangrijk dat je die niet kwijtraakt. In de meeste huurcontracten wordt overigens een opzegtermijn van 3 maanden verplicht gesteld, dit is vaak onderhandelbaar.