Werk zoeken in Zweden

Een van de grootste uitdagingen bij je emigratie naar Zweden is het vinden van werk. De vraag is vaak of je eerst gaat emigreren en dan werk gaat zoeken in Zweden, of dat je eerst die baan wilt hebben, en dan pas emigreert. Zweden is gelukkig vrij goed te bereiken per vliegtuig en er zijn relatief goedkope vliegtickets. Dat maakt het goed mogelijk om naar Zweden te vliegen om te solliciteren.

Baan zoeken in Zweden

Omdat Zweden bij de Europese Unie hoort heb je geen werkvergunning nodig. Zweden kent een zeer sociaal beleid aangaande het ontslagrecht. Zodra je in dienst bent bij een Zweedse werkgever, kan hij je al nauwelijks meer ontslaan. Als je wat langer in dienst bent wordt het alleen maar moeilijker. Dat is dan ook de reden dat de Zweden vrij voorzichtig zijn in hun aannamebeleid. Door deze inflexibiliteit op de arbeidsmarkt werd Zweden ook vrij hard geraakt door de financiële crisis in 2008 en 2009. De werkloosheid liep op tot 10 %.

Online naar werk zoeken in Zweden

Op de website van Arbetsförmedlingen kun je op zoek gaan naar werk in Zweden. Hier vind je alle banen die in Zweden geregistreerd zijn. Verder zijn Adecco, Monster en JobbSverige goede websites om online naar een baan in Zweden te zoeken. Voor de topbanen in Zweden waarvoor het niet altijd verplicht is ook de Zweedse taal te beheersen, kun je terecht bij Eures. Dit bureau is op zoek in heel Europa naar geschikte kandidaten voor de vacatures die ze hebben openstaan.

Via je netwerken aan een baan komen

Netwerken is een goede manier om aan werk te komen. Zitten er bekenden van je in Zweden? Neem dan zeker contact met ze op. Het is vanuit het buitenland vaak een effectieve manier om binnen te komen, aangezien je kennissen ooit voor hetzelfde probleem stonden. Tip: Het vinden van werk in Zweden is een kwestie van volhouden, laat je zeker niet bij de eerste afwijzing uit het veld slaan!