Klimaat Zweden

Voor veel mensen die gaan emigreren is het klimaat een factor die meespeelt. Emigreer je naar Zweden, dan hangt het klimaat sterk af van waar je gaat wonen. Veel Nederlanders denken dat Zweden altijd ijskoud is. Het is waar dat het klimaat in Zweden kouder is dan Nederland, maar in de zomer gaan ze in het zuiden ook gewoon naar het strand!

Klimaat in Zweden

In Zweden zijn er grofweg 3 verschillende klimaten te onderscheiden. In het zuidwesten van Zweden is er een gematigd zeeklimaat. Ga je een stuk oostwaarts of richting het noorden, dan kom je terecht bij een landklimaat. In de bergen kom je een poolklimaat tegen. Hier valt zeer veel sneeuw en regen, en er kunnen extreem lage temperaturen bereikt worden.

Temperaturen in Zweden

De temperaturen in het zuidelijke deel van Zweden wijken dus niet veel af van de temperaturen in Nederland. Wel wordt het in Zweden iets eerder koud, en duurt de koude winter ook wat langer. Echter zijn er al in mei veel meer zonne-uren dan in Nederland, en dat houdt aan tot en met september. Over het algemeen heeft het klimaat in het zuiden van Zweden stabielere temperaturen en er is een lagere luchtvochtigheid. In de zomer kan de temperatuur in Zweden tot 35 graden oplopen. Ook in Lapland kan de temperatuur stijgen tot zo’n 30 graden. Een erg afwisselend klimaat door het jaar heen dus.

Sneeuw in Zweden

Het Zweedse klimaat staat bekend als zeer koud en met veel sneeuw. In de winter klopt dat beeld zeker, er valt door het hele land behoorlijk wat sneeuw en het kwik kan tot ver onder het vriespunt dalen.