Verhuizen naar Zweden met huisdier

Als je wilt emigreren naar Zweden en je wilt je kat, hond of ander huisdier mee emigreren, dan is dat in principe gewoon mogelijk. Reis je echter regelmatig naar je tweede huis in Zweden, dan kan het dier ook mee. Besef je echter wel dat een vliegreis voor huisdieren erg vervelend voor ze is.

Emigeren met huisdieren

Als je emigreert naar Zweden en je wilt je hond, kat, konijn of wat voor dier dan ook mee emigreren, dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.Het huisdier moet een chip of tatoeage hebben waarmee hij geïdentificeerd kan worden. Het huisdier moet een vaccinatie hebben gehad tegen hondsdolheid, minstens 5 maanden voor de emigratie naar Zweden. Er moet een antistoffentest zijn uitgevoerd op het huisdier.
  • Er dient een antistoffentest uitgevoerd te zijn, die laat zien dat er antistoffen met een minimale waarde van 0,5 IU/ml zijn aangetoond. Tussen 120 dagen en het verloop van de laatste vaccinatie dient een bloedonderzoek op de antistoffen plaats te vinden in aangewezen laboratoria. De dichtstbijzijnde bevinden zich in Lelystad en Brussel.
  • Dieren die al eerder zijn gevaccineerd en getest op antilichamen met goed resultaat (titer> 0.5 iu/ml) en jaarlijks zijn geboosterd behoeven geen nieuwe bloedtest te ondergaan.
Je huisdier moet maximaal 10 dagen voor de emigratie zijn behandeld tegen lintworm, met Praziquantel.

Dierenpaspoort

Sinds 3 juli 2004 heeft het Europees parlement besloten dat huisdieren een dierenpaspoort moeten hebben. Het zogenaamde “Europese paspoort voor gezelschapsdieren”. Alle inentingen en behandelingen moeten in dit paspoort worden vermeld.

Emigreren met dieren jonger dan 3 maanden

Als je huisdier jonger is dan 3 maanden, dan moet je contact opnemen met de Swedish Board of Agriculture. Doorgaans mag je het dier niet meeverhuizen, maar er worden uitzonderingen gemaakt.
  • Bij aankomst in Zweden dient men ongevraagd zich met de huisdieren en benodigde papieren (orginelen) en het Europese blauwe paspoort (vraag uw dierenarts) te melden bij de douane.
  • Dieren onder de 3 maanden worden in uitzonderingsgevallen toegelaten. Neem contact op met de Swedish Board of Agriculture
Dit is een samenvatting van de regelingen met betrekking tot de invoer van hond of kat naar Zweden als u gaat emigreren. Voor handelaren gelden andere regels. Voor uitgebreide informatie, ook in het Engels, verwijzen we naar de site van Swedish Board of Agriculture.