Bedrijfscultuur Zweden

In elk land heersen er andere culturen, en ook op de werkvloer zijn er vaak compleet andere gebruiken. Hoe gaat men om met “op tijd komen”, is het gek als je een grapje maakt over je baas waar hij bij is? En hoe formeel behoor je je te gedragen? Omdat elk land haar eigen cultuur heeft, is het goed om vooral ook je eigen cultuur te kennen. Je hierin verdiepen kan veel opheldering geven over situaties die je aantreft, en voorkomen dat je fouten maakt!
Als je gaat werken in Zweden krijg je te maken met de Zweedse bedrijfscultuur. Na een emigratie zul je je al aardig moeten aanpassen, maar In elk land heersen er andere culturen. Zeker op de werkvloer zijn er andere gebruiken. Hoe gaat men om met “op tijd komen”, is het gek als je een grapje maakt over je baas waar hij bij is? En hoe formeel moet je je gedragen? Omdat elk land haar eigen cultuur heeft, is het goed om vooral ook je eigen cultuur te kennen. Je hierin verdiepen kan veel opheldering geven over situaties die je aantreft, en voorkomen dat je fouten maakt! Ondanks de mondialisering, moet je er rekening mee houden dat je een aantal grote verschillen tegen zult komen op de werkvloer. De verschillen in de bedrijfscultuur in Zweden staan hieronder beschreven.

De Zweedse bedrijfscultuur

De organisatiestructuur in Zweedse bedrijven is vaak horizontaal. Aan zaken als hiërarchie en status wordt in Zweden minder waarde gehecht. Bescheidenheid, discretie en stijl worden erg gewaardeerd en dat merk je aan veel zaken. Zo wordt er in Zweden veel gedelegeerd, wat zorgt voor veel zelfstandigheid. Zweedse managers en leiders zijn doorgaans niet autoritair, zo kun je je baas in de meeste bedrijven bij de voornaam aanspreken. De kledingstijl tijdens het werk is uiteraard afhankelijk van de sector, maar als er geen kledingvoorschriften zijn dan kleed men zich meestal informeel, doch netjes.

Mentaliteit Zweedse bedrijven

De Zweden zijn erg gedreven om te onderzoeken en te innoveren. Zweden is van oudsher een van de koplopers in het gebruik van nieuwe technologieën en telco’s in Zweden zijn van hoge kwaliteit. Het gebruik van ICT speelt een grote rol in het dagelijks leven, niet verwonderlijk is dat een groot percentage van de beroepsbevolking gespecialiseerd is in ICT.

Besluitvorming in de Zweedse bedrijfscultuur

De processen rondom een besluit in Zweden kosten vaak veel tijd. Impulsieve beslissingen zitten er nagenoeg niet bij en worden dan ook als niet serieus beschouwd. Zweden is een echt onderzoeksland, waarbij alle feiten en gegevens goed onderzocht worden voor een besluit genomen wordt. De Zweden doen erg hun best om tijdens het besluitvormingsproces niet in conflict te raken.

Klantcontact

De zweden gaan over het algemeen voor een lange termijnrelatie in plaats van een kortstondige deal. Zweden zijn over het algemeen trouwe klanten en betrouwbare zakenpartners, waarbij vertrouwen aardig hoog in het vaandel staat. Afspraken nakomen wordt van beide partijen verwacht.

Zweedse verkoopargumenten

In veel landen houden de verkopers er andere technieken op na. Zo werkt het Tell sell principe uitstekend in Amerika, maar de Zweden hebben meer behoefte aan betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Verkopers spelen hier op in, net als dat ze graag vermelden dat de producten van een echt Zweeds bedrijf is. De consument weet hierdoor dat er strenge kwaliteitscontroles op zijn uitgevoerd en het product dus waarschijnlijk wel goed is.