Auto invoeren Zweden

Wil je je eigen auto invoeren in Zweden, of koop je er een nieuwe zodra je de emigratie hebt gehad? Het is in ieder geval handig om te weten hoe het exporteren en invoeren van een auto in Zweden werkt, en waar je moet zijn. Het begint met het uitvoeren van de auto in je eigen land. En dat komt neer op het invullen van een aantal formulieren en het inleveren van je nummerplaten. Uiteindelijk is een auto importeren naar Zweden prima te doen, maar het is even wat regelwerk.

Homologatieverklaring om de auto te mogen invoeren in Zweden

De Europese Commissie heeft bepaald dat EU-landen verplicht zijn om de registratie van voertuigen over te nemen, als deze afkomstig is uit een andere lidstaat. Dit betekent dat een homologatieverklaring niet langer nodig is om een voertuig in een ander EU-land op kenteken te zetten. De RDW geeft de verklaringen daarom ook niet langer af. Voor meer informatie of problemen verwijzen we door naar de website van de RDW.

Auto exporteren uit Nederland

Als je je auto wilt importeren in Zweden, begint het met het uitvoeren uit Nederland. Je moet hiervoor zijn bij een RDW keuringstation, de dichtstbijzijnde vindt je hier. Bij het RDW heb je nodig:
 • Een legitimatiebewijs
 • Het bewijs dat de auto op jouw naam staat en het overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs.
 • De kentekenplaten van je voertuig
Je moet ter plekke ook een formulier invullen. Je krijgt van de RDW:
 • Het gestempelde deel II van het kentekenbewijs
 • Een uitvoerverklaring in tweevoud: het origineel (wit) en een kopie (groen). Die moet je goed bewaren.
Vanaf dat moment heb je geen verplichtingen meer zoals wegenbelasting, apk en verzekering. Zodra de RDW de uitvoer van je auto goedkeurt, mag je niet meer op de openbare weg rijden. Je moet het land uit om met de auto naar Zweden te rijden. Je hebt daarom een uitvoerkenteken nodig. Die is slechts twee weken geldig. Je hebt hier wel een aparte verzekering voor nodig dus vergeet die niet te regelen bij je verzekeraar! Ook moet het voertuig tijdens de reis zelf wel nog APK gekeurd zijn. De kosten van het uitvoeren van de auto uit Nederland liggen rond de 25 euro, wat je kwijt bent aan de tijdelijke verzekering hangt af van de verzekeraar. Als je met de auto naar Zweden gaat is een voordeel wel dat je een boel spullen mee kunt verhuizen.

Douaneformaliteiten

Zodra je Nederland echt wilt verlaten met het voertuig, moet je een ‘aangifte ten uitvoer’ indienen. Dat kan bij het douanepunt van de RDW-keuringsstations of bij het douanekantoor in je woonplaats. Voor de aangifte van uitvoer heb je nodig:
 • De originele uitvoerverklaring (witte papier)
 • Het Voertuigbewijs en het afgestempelde Tenaamstellingsbewijs

Auto invoeren in Zweden

Zodra je in Zweden bent aangekomen, dan moet je een herkomstcontrole uit laten voeren. In die controle wordt gecheckt of de auto niet gestolen is en waar hij vandaan komt. De controle wordt door Vägverket uitgevoerd. Je hebt een kopie van het aankoopbewijs en een registratiebewijs nodig van de auto, uit het land van herkomst. Daarna maak je zos snel mogelijk een afspraak bij Bilprovningen. Zij keuren de auto en hebben ruim 175 locaties waar die kan gebeuren. Vermeld wel even dat het om import gaat.

Invoerrechten bij invoeren van een auto in Zweden

Je hoeft als je je auto in Zweden gaat invoeren geen invoerrechten te betalen. De auto moet wel worden gekeurd door Bilprovningen. Als de auto wordt goedgekeurd dan sturen zij een bericht aan Vägverket, die je vervolgens Zweedse nummerplaten naar je huisadres sturen. Daarna moet je nog even telefonisch of online de registratie verifiëren.

Autoverzekering in Zweden

Na de controles en de nummerplaten is het tijd voor de autoverzekering. De hoogte van de autoverzekering in Zweden hangt onder meer af van waar je woont. Meestal is de autoverzekering in Zweden een stukje goedkoper dan die in de Benelux landen.

Auto achteraf uitvoeren als je al in Zweden bent

Ben je al naar Zweden gereden en wil je achteraf gezien de auto toch importeren in Zweden? Dat kan vanuit Zweden. Je moet dan een schriftelijk verzoek naar de RDW in Veendam sturen. Dit verzoek bestaat uit:
 • Een kopie van een document met een verklaring van Bilprovningen die het voertuig registreert . Bilprovningen zorgt ook voor kennisgeving aan het RDW.
 • Verder moet je een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs naar het RDW sturen.
 • En een kopie van een geldig legitimatiebewijs.
Het duurt dan zo’n 10 werkdagen voor de registratie in Nederland is beëindigd. Aan deze schriftelijke procedure zijn verder geen kosten aan verbonden. Mede hierom zul je via deze procedure iets langer moeten wachten op de Zweedse kentekenplaten.

In Zweden kopen Versus invoeren in Zweden

In Zweden een voertuig kopen is misschien minder gedoe, maar een auto importeren in Zweden is misschien voordeliger… Om te helpen bij deze beslissing staan hier wat feiten, wellicht handig bij het nemen van een beslissing.
Voordeel aanschaf in Zweden
 • voertuigen zijn veel goedkoper in aanschaf
 • omzeilen rompslomp
Nadeel aanschaf in Zweden
 • zonder kennis van auto’s en Zweeds ben je een makkelijke prooi voor verkopers of zelfs oplichters
 • je moet ingeschreven staan
Voordeel invoeren auto Zweden
 • naar Zweden met eigen vervoer
 • je eigen auto behouden
Nadeel invoeren auto Zweden
 • meer rompslomp
 • je kunt een auto jonger dan 6 maanden, niet importeren
 • extra kosten kunnen aardig oplopen

Naar Nederland met Zweedse auto

Als je naar Zweden gaat emigreren kun je niet eerst de auto in Zweden importeren, en je daarna pas uitschrijven uit de gemeente. Als je betrapt wordt dat je in Nederland rondrijdt met een Zweeds kenteken, dan kun je een forse boete en naheffing krijgen. Je kunt wel een ontheffing aanvragen bij de belasting als je de auto gebruikt voor je eigen zaak in Zweden.