Zweedse taal leren

Een pittig onderdeel bij het emigreren is toch wel het Zweeds leren. Ondanks dat de meeste Zweden heel behoorlijk Engels spreken, is het om goed in te burgeren in Zweden erg verstandig om Zweeds te leren. Zweeds is een taal die door iets meer dan 10 miljoen mensen gesproken wordt, het grootste deel daarvan woont in Zweden en een heel klein deeltje in Finland.

Zweedse taal

De Zweedse bestaat officieel pas ongeveer 1000 jaar. Zweeds is een Germaanse taal, net zoals Deens, Noors, Duits, Fries, Nederlands en ook Engels. De houdt in dat deze talen dezelfde oorsprong hebben. De structuur van de woorden en zinnen komen vaak overeen, maar de klanken en uitspraak verschillen behoorlijk.

Zweeds leren

Zweeds leren is goed te doen, mede omdat Zweeds overeenkomsten heeft met het Nederlands. Het leren van een nieuwe taal wordt door veel mensen onderschat. Je hoort vaak mensen zeggen “na een paar maanden daar wonen spreek je goed Zweeds”. Misschien geldt dat voor mensen met een extreme talenknobbel. De meesten volgen een cursus Zweeds.

Hoe leer je Zweeds?

Begin je met het leren van Zweeds, dan is het slim om te starten met wat privé lessen en daarbij veel huiswerk te maken. Zo krijg je voldoende privé aandacht en heb je sowieso je eigen tempo te pakken. Later neem je een taalcursus, al dan niet online te volgen. Zodra je de basis grammatica en basis woordenkennis beheerst, leer je het snelst door jezelf te dwingen om met Zweeds bezig te zijn. In Nederland kun je bijvoorbeeld:
  • Zweedse films kijken, soaps zijn nog beter omdat je die makkelijker begrijpt
  • Zweedse muziek luisteren
  • Cursus Zweeds volgen
  • Taalcursus Zweeds online volgen
  • Zweedse tijdschriften of kinderboeken lezen
  • Mailen met Zweedse mensen
Tip: Je zou kunnen overwegen een Zweedse au-pair in huis te nemen.

Zweeds leren in Zweden

Zodra je naar Zweden geëmigreerd bent, zorg er dan voor dat je snel in contact komt met Zweden. Vrienden maken met je gebrekkige talenkennis is erg moeilijk. Sluit je daarom aan bij een vereniging, ga werken (eventueel vrijwilligerswerk) of ga naar een talenschool. Met het nuttigen van een beetje alcohol kom je wat losser en is het makkelijker om contacten te leggen. Als is alcohol wel vrij prijzig in de Scandinavische landen. Belangrijk is om niet te verlegen te zijn, en vooral door te zetten. Iedereen kan Zweeds leren!