In Zweden solliciteren

Als je in Zweden gaat wonen en werk wilt vinden, dan zul je ook moeten solliciteren in Zweden. Werken in het buitenland, en vooral solliciteren, gaat in Zweden anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Het eerste contact is namelijk een telefoontje naar de contactpersoon van het bedrijf waar je wilt solliciteren. Daaropvolgend stuur je een CV en sollicitatiebrief. Daarna is een strakke opvolging slim, anders denkt het bedrijf dat je niet meer geïnteresseerd bent.

Sollicitatiebrief schrijven in Zweden

Het schrijven van een sollicitatiebrief is in Zweden een vast onderdeel in de procedure. De sollicitatiebrief is liefst maar 1 a4 lang. De opbouw van de sollicitatiebrief ziet er ongeveer zo uit:
  • Inleiding
Hierin vermeld je hoe je bij het bedrijf terecht bent gekomen.
  • Motivatie voor solliciteren
In het tweede deel beschrijf je waarom je bij dat bedrijf solliciteert, en waarom je denkt geschikt te zijn voor de aangeboden functie. In dit deel van de sollicitatiebrief is het belangrijk dat je persoonlijkheid en privé-situatie aan bod komen. Je kunt jezelf prima omschrijven als gezond, gepassioneerd of energiek, maar dat moet je natuurlijk wel onderbouwen met 1 of 2 korte voorbeelden.
  • Slot
Je eindigt de sollicitatiebrief met een beleefde groet, en geeft aan je kwaliteiten graag mondeling toe te lichten.
  • persoonlijke data
Je voegt naast je persoonlijke data, ook je fiscale nummer bij. Als je nog geen Zweeds fiscaal nummer hebt dan volstaat je geboortedatum ook.

Curriculum Vitae

De opbouw van een Zweeds CV wijkt niet heel veel af van de opbouw die we in Nederland gewend zijn. Er zijn geen strikte regels voor. Ervaringen in het buitenland zijn erg relevant, je doet er goed aan die te benadrukken. Kopieën van diploma’s of pasfoto’s meesturen is in Zweden niet gebruikelijk. Bij minder geschoolde functies zoals bijvoorbeeld horeca of de bouw, is een CV niet altijd vereist. Tip: Je zou kunnen zoeken op internet naar Zweedse voorbeeld CV’s.

Nederlandse termen

Houd bij het schrijven van je CV en sollicitatiebrief goed in het achterhoofd dat niet alle termen in het Zweeds hetzelfde zijn. Hier geldt: beter een keer te veel iets opgezocht, dan een misinterpretatie van je toekomstig werkgever!

Sollicitatiegesprek in Zweden

Onthoud goed dat je gezien zal worden als buitenlander. Het kan handig zijn om te laten blijken dat je de verschillen tussen de (werk-)culturen kent en er enthousiast over bent. Probeer jezelf dan ook zo goed mogelijk te verkopen, en verdiep je vooraf goed in het bedrijf zelf. Zoals bij elke sollicitatie is het handig om je voor te bereiden op vragen. De oorspronkelijke vacature kan daarbij helpen. Bedenk ook vast argumenten voor bepaalde zwakke punten. Verder gaat het sollicitatiegesprek in Zweden er vaak wat formeel aan toe. Het aantal keren dat je terug moet komen voor een nieuwe sollicitatieronde hangt sterk af van het bedrijf en de branche. Of je een psychologische test en een assesment moet ondergaan verschilt ook van bedrijf tot bedrijf.