BTW in Zweden (MOMS)

Omzetbelasting ofwel BTW is een belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. In vrijwel elk land wordt BTW geheven. BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. In Zweden heeft de BTW een andere naam, te weten MOMS, wat staat voor Mervärdeskatt. Het gangbare BTW (Mervärdeskatt) tarief in Zweden is maarliefst 25 %, en dat is vergeleken met andere Europese landen vrij hoog.

MOMS – BTW in Zweden

In Zweden betaal je MOMS op je uitgaven, denk aan de producten in de supermarkt, maar ook bijvoorbeeld benzine, diensten en producten die je op het internet bestelt. Er is ook een verlaagd MOMS tarief. Die geldt bijvoorbeeld voedingsmiddelen en hotelovernachtingen. Dit BTW / MOMS tarief is 12 procent.
Er is ook een sterk gereduceerd MOMS tarief van 6 procent. Deze wordt geheven op bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de krant en ander leeswaar, entreekaartjes voor sportwedstrijden of culturele voorstellingen. Er zijn ook diensten waarover geen BTW gerekend wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor medische zorg, of de kosten die je maakt bij de tandarts of maatschappelijk werk.

BTW terugvragen voor ondernemers

Als je Mervärdeskatt (BTW) wilt terugvragen in Zweden moet je je verzoek om restitutie uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar insturen. Dat doe je door het formulier SKV 5801 in te vullen, en deze in te leveren bij Skatteverket, Utlandsenheten, SE-106 61 Stockholm, fax: +46 8 694 1811, e-mail: stockholm@skatteverket.se). De aanvraagformulieren om de BTW terug te vragen in Zweden zijn te downloaden van de website van de Zweedse belastingdiens. Bij het verzoek moet je gespecificeerde facturen toevoegen.