Bedrijfscultuur

Als je gaat werken in Amerika, dan krijg je zeker te maken met een andere bedrijfscultuur. Op de werkvloer zijn er andere gebruiken dan je gewend bent; Hoe gaat men om met “op tijd komen”, is het gek als je een grapje maakt over je baas waar hij bij is? En hoe formeel behoor je je te gedragen?

Omdat elk land haar eigen cultuur heeft, is het goed om vooral ook je eigen cultuur te kennen. Je hierin verdiepen kan veel opheldering geven over situaties die je aantreft, en voorkomen dat je fouten maakt.

Ondanks de mondialisering, moet je er rekening mee houden dat je een aantal grote verschillen tegen zult komen op de werkvloer. De verschillen in de bedrijfscultuur in Amerika staan hieronder beschreven.

Management cultuur

De Amerikaanse cultuur is direct en het noemen van voornamen is gebruikelijk, ook onder zakenpartners. Let er wel op dat de Nederlandse directheid soms te bot is voor zowel Amerikanen.

Politieke grappen of grappen over geloof, geslacht, ras en ook leeftijd zijn echt ‘not done’, dus pas daar mee op. De zakencultuur is erg gericht op de korte termijn, op resultaat boeken en op het individu. Dat kan wel even wennen zijn, maar het heeft ook een groot voordeel voor Nederlanders die aan de slag willen in de VS. Je weet namelijk wel precies wat er van je verwacht wordt en aan wie je moet rapporteren. De Nederlandse management cultuur is voor een buitenstaander meestal moeilijker te doorgronden.

Bonuscultuur

In Amerika is het heel normaal dat slechts 40 % van je inkomen een vast salaris is, en je de rest kunt verdienen op basis van prestaties. Zo legt de werkgever het risico bij de werknemer, maar in Amerika is dit helemaal normaal. Er worden regelmatig cadeaukaarten gegeven wat een leuk cadeau is voor medewerkers.

Hard werken

Amerikanen zijn erg harde werkers en zijn daar dan ook trots op, ze spreken vaak uit hoe hard ze hebben gewerkt. Werkweken van ruim 50 uur per week is niet ongebruikelijk en de vakantie is doorgaans korter dan in Europa. Mensen met een laag inkomen hebben vaak meerdere banen om voldoende te verdienen.

De Amerikanen zijn enorm carrière gedreven en dat begint al in de schooltijd. Naast het volgen van een studie wordt er gerust 20 uur per week bijgewerkt om straks de universiteit te kunnen betalen.

In Amerika leeft men om te werken, en dat is een hele andere instelling dan in de meeste Europese landen.

Werkomstandigheden in Amerikaanse bedrijven

In Amerika heerst een politiek van aanwerven en afdanken. Vanaf het moment dat je start kun je elk moment weer op straat komen te staan. Dit komt onder andere door de beperkte invloed van de vakbonden en de gedereguleerde arbeidsmarkt.