Werk vinden in Amerika is helaas niet erg makkelijk. Een van de belangrijkste onderdelen binnen je zoektocht is het opbouwen van referenties en een netwerk.
De eerste moeilijkheid is het verkrijgen van het juiste visum. Voor stages en tijdelijke banen volstaat een non-immigrant visa, zoals een H2-B (tijdelijk werk) of F-1 (studenten) visum. Als je langere tijd in Amerika wilt werken, dan heb je een Green Card nodig.
Een Green Card is moeilijk verkrijgbaar. Je kunt de Green Card via de officiële weg aanvragen, maar er is ook een loterij. Rond de Kerst is er een Green Card Lottery, er worden dan 55.000 permanente werkvergunningen verloot. 55.000 lijkt misschien veel, maar het blijft een kansspel die pas een jaar later weer wordt gehouden.
Je kunt ook proberen om een van de 140.000 jaarlijkse employment-based visa’s te krijgen. Daar kom je voor in aanmerking als je tot de groep “priority workers” hoort. Personen met speciale kwalificatie of speciale kennis die de Amerikaanse economie goed kan gebruiken behoren tot deze groep. Als een werkgever goedkeuring geeft om je aan te nemen, ben je ook “priority worker”.
Het vinden van werk is niet makkelijk in de VS. Er heerst een behoorlijke ‘ons kent ons’ mentaliteit, als je geen contacten hebt wonen in Amerika wordt het dus wat lastiger. Als je voor het eerst naar Amerika gaat dan heb je ook nog geen Amerikaanse werkervaring, wat ook niet in je voordeel spreekt.
Verder willen Amerikanen graag dat alles lekker snel gaat. Als je solliciteert bij een Amerikaanse werkgever kun je ivm je Green Card, Visum en verhuizing niet snel beginnen. Verder zijn je diploma’s niet Amerikaanse, en spreek je waarschijnlijk geen native American English. Het is niet de bedoeling om je af te schrikken, maar besef je goed dat het niet makkelijk zal zijn en als je niets “extra’s” hebt ten op zichte van andere Amerikaanse sollicitanten kan het lastig worden.
Er staan een boel banen vermeld in de “classifieds” van de lokale kranten, vaak in de zondag-edities. Er zijn in de grote steden ook vaak zogeheten “city magazines” waar ook veel vacatures in staan.
De meeste uitzendbureaus specialiseren zich in tijdelijk, permanent en contractwerk. Voor een permanente plaatsing krijgen ze alleen betaald als iemand wordt aangenomen en minstens 3 maanden blijft werken. Daarom zullen ze je goed voorbereiden. Ze helpen je met je CV, interview voorbereiden, en geven zelfs kleding adviezen.
Een goede manier om een overzicht te krijgen van de Amerikaanse banenmarkt is om een banenbeurs te bezoeken. Op de meeste beurzen zijn heel veel werkgevers aanwezig, meestal binnen een specifieke sector. Soms moet je vooraf zelfs je CV insturen om toegang te krijgen tot zo’n beurs.
Het is in Amerika tegenwoordig erg populair om via het internet te solliciteren. Vooral jongeren en net afgestudeerden solliciteren steeds vaker online.
Je kunt je inschrijven op verschillende banen websites en zoeken naar jobs, of je CV uploaden. Een aantal goede sites zijn: monster.com, jobs.com, careerbuilder.com, dice.com, jobing.com, careers.org, jobcenter.com en jobtrak.com.
Vlak verder LinkedIn ook niet uit. LinkdedIn is een gigantisch netwerk waarop je je een eigen profiel kunt aanmaken. Hier gaan werkgevers en rectruiters altijd naar op zoek als je solliciteert, maar het is ook een mooie bron om in contact te komen met mensen die iets voor je kunnen betekenen.