Tradities

In Italië zijn een aantal tradities. De tradities verschillen per regio, en er zit een verschil tussen de tradities in Noord en Zuid Italië. Als je gaat emigreren naar Italië dan is het fijn om te weten wat de gebruiken in Italië zijn om goed te kunnen integreren in het echte Italiaanse leven.

Hoe Italianen elkaar begroeten

Als gast wordt je in Italië als eerst begroet, en anders dan in bijvoorbeeld Nederland wordt er snel met een onbekende kennis gemaakt. Ook als het maar een kort praatje is met je buurman, als hij een met vriendin is, dan stel je je daaraan voor. Meestal is een Buon giorno of buona sera voldoende (goedenavond, vanaf +- 1500 u)

Koffie in Italië

Italië is een echt koffieland. Er zijn zo’n 150.000 koffiebarretjes in Italië, op haast elke hoek zit er wel een. Het is een echte in- en uitloop, bij het kopje koffie vindt een kort gesprek plaats en daarna gaat men weer verder met de dag!

Aperitivo’s

Vooral in Turijn en Milaan is het borrelen een boeiende aangelegenheid. De kroegeigenaren doen hun best lekkere hapjes bij de borrel te serveren, die hapjes gelden voor veel jongeren vaak als avond eten waardoor ze gezellig door kunnen gaan…

Eten in Italië

In Italië neemt men echt de tijd voor het eten. Het is een van de belangrijkste momenten van de dag. Er wordt dan ook veel aandacht gestoken in het bereiden van lekker eten. Tijdens het eten wordt niets anders gedaan dan gezellig bij elkaar zijn. Een krant lezen tijdens het eten of een werklunch komen in Italië niet voor.

Etiquette

Veel draait om hoe je overkomt. Italianen proberen altijd netjes en vriendelijk te blijven, ook al zijn er spanningen. Ook worden er veel complimentjes gegeven, in de ogen van de nuchtere Hollanders is het soms zelfs wat overdreven. Als je belt en iemand is er niet, bel dan zelf terug. Terugbellen doen de Italianen namelijk niet, het slimst is om je daar vooral niet aan te storen en geen terugbelafspraken te maken.

Mode en kleding in Italië

Italianen staan bekend om de zorg die ze steken in hun uiterlijk en kleiding. Het is echt een onderdeel van de bella figura cultuur. Bezuinigen op een pak, je overhemd of accessoires doen de Italianen niet. Zo zie je ook nagenoeg niemand in oude versleten kleren lopen.

Zwartwerken in Italië

Een slordige 30% van de Italiaanse handel is zwart. Het is in Italië redelijk geaccepteerd. Er zijn aardig wat mensen rijk mee geworden. Er wordt wel regelmatig gezegd dat Zuid Italië net zo rijk was geweest als Noord Italië, als er niet zo veel zwart was gegaan. Dat is misschien wat overdreven, maar het heeft zeker invloed gehad op de economie in Italië. De historie, maffia en ligging spelen ook een grote rol.

Feestdagen en vakanties in Italië

In Italië zijn veel nationale feestdagen, maar ook veel feestdagen die regionaal of lokaal gevierd worden. Kantoren en winkels worden gesloten. In augustus ligt eigenlijk half Italië plat, de Italianen gaan dan op vakantie. Kantoren en winkels zijn gesloten in augustus, en ook een groot deel van de 150.000 koffiezaakjes die meestal worden gerund door een familie, sluiten.