BTW in Italië (IVA)

BTW in Italië wordt IVA genoemd. De BTW oftewel IVA is een belasting die de overheid heft op de verkoop van goederen of diensten. Nagenoeg wordt in elk land BTW betaald. BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. IVA staat voor Imposta sul Valore Aggiunto. Het gangbare BTW tarief in Italië is 20 %.

IVA – BTW in Italië

In Italië betaal je IVA op al uitgaven, zoals de spullen uit de supermarkt, maar ook voor de taxi, een broodje bij de bakker en je internetaansluiting. Vrijwel alle landen hebben ook een gereduceerd BTW tarief. Op de voorzieningen zoals water, gas, elektriciteit, hotels en reizigerstransport wordt slechts 10 % geheven. Dit lagere BTW tarief bestaat omdat de overheid vindt dat dit soort diensten voor iedereen gemakkelijk toegankelijk dienen te zijn. Er is ook een sterk gereduceerd IVA tarief van 4 procent. Deze geldt voor onder andere voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken, kranten en sociale voorzieningen.

Hoog BTW tarief: accijnzen

Op drank, benzine en tabakproducten liggen bovenop de BTW ook nog eens accijnzen. Verder wordt op sommige goederen een verbruiksbelasting geheven, de zogehete imposta di consumo.

Teruggave btw in Italië voor ondernemers

Als je in Italië als Nederlandse ondernemer actief bent en omzetbelasting afdraagt, kun je IVA terugvragen. Dit doe je via een verzoek van teruggave die je voor 30 juni van het jaar dat volgt indient. Er is geen speling op deze datum, dus een lakse houding wordt bestraft. Het verzoek voor teruggave van de BTW dien je in via een formulier op de internetsite van de Italiaanse belastingdienst.