Verblijfsvergunning

Vroeger had je een verblijfsvergunning nodig als je ging emigreren naar Italië. Sinds maart 2007 is deze “permesso di soggiorno” (verblijfsvergunning) voor EU-onderdanen niet meer verplicht.  

Verblijfsvergunning na 3 maanden in Italië

Een verblijfsvergunning is dus niet nodig, maar als je langer dan 3 maanden in Italië blijft, dan is het verplicht om je in te schrijven bij het bevolkingsregister van je woonplaats. Voor de inschrijving bij de Italiaanse gemeente ga je naar het gemeentehuis en neem je mee:
  • geldig reisdocument
  • bewijs van ziektekostenverzekering
  • verklaring van burgerlijke staat
  • documenten waaruit blijkt dat je over eigen inkomen of voldoende vermogen beschikt om je eigen levensonderhoud te voorzien
Per gemeente kunnen de eisen verschillen, dus vooraf even bellen of op de website kijken is geen slecht idee. Als je partner geen Europese nationaliteit heeft dan dient die wel een verblijfsvergunning aan te vragen. De verwerking van je aanvraag om je in te schrijven bij de gemeente in Italië kan wel een paar maanden duren. Als je vast een bewijs van inschrijving wilt hebben kun je bij de gemeente een “atto di notorietà” aanvragen.

Verblijf in Italië korter dan drie maanden

Als je EU-onderdaan bent en minder dan 3 maanden in Italië wilt blijven, dan is het hebben van een verblijfsvergunning niet nodig. Wel ben je verplicht om een geldig paspoort of identiteitskaart te bezitten.