Italiaans leren in Italië

Een belangrijk aspect dat bij het emigreren naar Italië komt kijken is het leren van de Italiaanse taal. De meeste Italianen spreken matig tot geen Engels, en hoe zuidelijker je komt hoe slechter het wordt. Als je na de emigratie goed wilt inburgeren, dan is het erg verstandig om Italiaans te leren.

Italiaans leren

Italiaans leren is best pittig. Het leren van een nieuwe taal wordt door veel mensen onderschat. Je hoort vaak mensen zeggen “na een paar maanden daar wonen spreek je goed Italiaans”. Misschien geldt dat voor mensen met een extreme talenknobbel.

Hoe leer je Italiaans?

Hoe je het beste Italiaans kunt leren is per persoon verschillend. Begin je met het leren van Italiaans, dan is het slim om te starten met wat privé lessen en daarbij veel huiswerk te maken. Zo krijg je voldoende privé aandacht en heb je een eigen tempo te pakken. Later neem je een taalcursus, al dan niet online te volgen. Als je de basis grammatica en basis woordenkennis beheerst, leer je het snelst door jezelf te dwingen om met Italiaans bezig te zijn. In Nederland kun je denk aan:leren-italiaans
  • Italiaanse films kijken, soaps zijn nog beter omdat je die makkelijker begrijpt
  • Italiaanse muziek luisteren
  • Italiaanse tijdschriften of kinderboeken lezen
  • Mailen met Italiaanse mensen
Tip: Je zou kunnen overwegen een Italiaanse au-pair in huis te nemen.

In Italië

Zodra je naar Italië geëmigreerd bent, zorg er dan voor dat je snel in contact komt met Italianen. Het maken van vrienden met je gebrekkige talenkennis is best moeilijk, maar de Italianen vinden het vaak mooi als je het wel probeert. Je geeft je taalvaardigheid echt een boost als je je aansluit bij een vereniging, als je gaat werken (eventueel vrijwilligerswerk) of natuurlijk naar een talenschool gaat. Tip: Met het nuttigen van een beetje alcohol kom je wat losser en is het makkelijker om contacten te leggen. Belangrijk is om niet te verlegen te zijn, en vooral door te zetten. Iedereen kan Italiaans leren!