Bedrijfscultuur

In elk land heersen er andere culturen, en ook op de werkvloer zijn er vaak compleet andere gebruiken. Hoe gaat men om met “op tijd komen”, is het gek als je een grapje maakt over je baas waar hij bij is? En hoe formeel behoor je je te gedragen? Omdat elk land haar eigen cultuur heeft, is het goed om vooral ook je eigen cultuur te kennen. Je hierin verdiepen kan veel opheldering geven over situaties die je aantreft, en voorkomen dat je fouten maakt! Als je gaat werken in Italië kom je in aanraking met de Italiaanse bedrijfscultuur. Na de emigratie zul je al veel leren over de Italiaanse cultuur, maar de bedrijfscultuur snel adopteren en kennen is belangrijk voor een goede start op je werk in Italië. Ondanks de mondialisering, moet je er rekening mee houden dat je een aantal grote verschillen tegen zult komen op de werkvloer qua bedrijfscultuur. Een aantal belangrijke verschillen in de bedrijfscultuur in Italië staan in dit stuk beschreven.

Structuur en bedrijfscultuur van Italiaanse bedrijven

Bij de meeste bedrijven in Italië tref je een andere structuur aan dan in de meeste West Europese landen. In Italië overheersen midden- en kleinbedrijven meer dan waar dan ook in Europa. De meeste bedrijfjes bestaan voort vanuit familietraditie waarbij de leiding van vader op zoon gaat. Medezeggenschap en delegeren gebeurt er weinig, de “padrone” is de baas van het bedrijf en gaat over zo’n beetje alle beslissingen die het bedrijf moet nemen. Deze bedrijfscultuur is wel aan het veranderen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer transparante procedures vanuit de politiek.

Bedrijfscultuur in Italië: zaken doen

De Italiaanse manier van zaken doen verschilt wat als je het vergelijkt met hoe dit gaat in landen uit Noord Europa. De volgende verschillen in de bedrijfscultuur kom je tegen tijdens het zaken doen:
  • Italianen zijn een stuk formeler in hoe ze elkaar aanspreken. Ze gebruiken ook zelfs titels bij het aanspreken.
  • Veel zaken worden tijdens het eten besproken. Tijdens het voor- en hoofdgerecht is het persoonlijk contact, de echte zaken worden gedaan tijdens het toetje en de koffie.
  • Het persoonlijke contact is namelijk van groot belang. Er moet een klik zijn en niet onbelangrijk: vertrouwen. Op grond daarvan besluit men al dan niet zaken te doen met elkaar.

Bedrijfscultuur in Italië: Handelsagenten

Verder wordt in Italië veel gebruik gemaakt van zogeheten “handelsagenten”. Die treden op als broker of werken voor een vaste commissie, en vervullen de rol als contactpersoon. Dit is vooral de bedrijfscultuur die heerst in de industrie en bij de overheid.

Verjaardagen

Verjaardagen worden ook op het werk vaak gevierd. Een cadeautje geven hoort daar ook bij. En uiteraard houden ook Italianen ervan om hun collega in het zonnetje te zetten en wat verjaardag humor voor de vrouw toe te passen.

Maffia

Vooral in het zuiden is veel maffia. Ze contacteren bedrijven en eisen beschermgeld. Dat is dan een percentage van de omzet of een vast bedrag dat aan een beschermelingen betaald moet worden. Als het bedrijf niet ingaat op het beschermgeld kan het zijn dat de maffia zelf flinke schade toebrengt aan het bedrijf in de vorm van brand, vernieling of diefstal.