Solliciteren

Als je in Italië gaat wonen en werk wilt vinden, dan zul je ook moeten solliciteren in Italië. Het solliciteren in Italiëvereist zeker enige kennis van het land, de cultuur en de gebruiken.

Sollicitatiegesprek in Italië

Voor je solliciteert in Italië, is het slim om veel informatie over het bedrijf en de functie te verzamelen. Hier kun je meestal wel de website van het bedrijf voor gebruiken. Vooral je motivatie voor de baan vinden de Italianen belangrijk, enthousiasme en dynamiek spelen een belangrijke rol. Kleding en uiterlijk zijn ook zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je top gekleed bent, het is je eerste visitekaartje en in Italië vinden ze je kleding zeer belangrijk. Tip: neem je CV en een kopie van de vacature mee naar het sollitatiegesprek

Als buitenlander solliciteren in Italië

Meestal is de sfeer in het begin van het gesprek redelijk ontspannen. Onthoud dat je gezien wordt als buitenlander. Het kan handig zijn om te laten blijken dat je de verschillen tussen de (werk-)culturen kent en er enthousiast over bent. Liefst zowel over je thuisland, als over Italië. Het kan in je voordeel werken als er in je familie meerdere personen werkzaam zijn in de sector waar je solliciteert. In Italië is het niet gebruikelijk om bij het eerste sollicitatiegesprek te onderhandelen of vragen naar het salaris.

Aantal sollicitatiegesprekken

Afhankelijk van de functie en het bedrijf, moet je na het eerste gesprek nog een paar keer terugkomen. Dat geldt ook voor het assessment of een psychologische test. Bij hogere functies is dat vaak een vast onderdeel bij de sollicitatieprocedure.

Italiaanse taal tijdens sollicitatie

Het hangt er maar net van af of je solliciteert naar een baan waarin je voornamelijk Engels zult spreken, of een baan waarin het nodig is dat je ook Italiaans spreekt. Als je solliciteert naar een baan waarbij je Italiaanse vaardigheden ook belangrijk zijn, denk er dan aan dat je voor het sollicitatiegesprek ook wat Italiaanse jargon woorden leert die in die branche bestaan. Vanzelfsprekend is het belangrijk om de Italiaanse taal goed te beheersen.