Nederlandse zorgverzekering

Heb je plannen om te emigreren naar Italië? Houd dan rekening met de geldigheid van je zorgverzekering. Zodra je officieel in een ander land dan Nederland gaat wonen en werken, verlies je het recht op een zorgverzekering in Nederland. Om goed verzekerd te zijn voor medische kosten moet je dan dus in een verzekering in het land waar je gaat wonen afsluiten.

Italiaans ziekenfonds

In Italië kennen ze een ziekenfonds, het Servizio Sanitario Nazionale (SSN). Wanneer je werkt in Italië betaal je mee aan sociale premies en ben je vervolgens via je loon meeverzekerd bij het ziekenfonds. Als particulier moet je jezelf aanmelden voor deze Sociale Zekerheid. Dit kan via het Istituto Nazionale della Previdenza Sociale.

Vooraf controleren

Controleer voor je vertrek goed op welke zorgverzekering jij in Italië recht hebt. Zo weet je precies waar je terecht kunt en kom je niet zonder zorgverzekering te zitten. Je kunt om de emigratieperiode te overlappen ook besluiten om een tijdelijke reisverzekering met volledige medische dekking af te sluiten. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) kan je goed informeren over de regels rondom emigreren en verzekeren.

EHIC-kaart

De kans is groot dat wanneer je eenmaal in Italië woont, je nog wel eens terugreist naar Nederland. Bijvoorbeeld om familie te zien of om zaken te regelen. Met een EHIC-kaart ben je via je Italiaanse verzekering verzekerd voor spoedeisende medische hulp in Nederland. Daarnaast is het verstandig om voordat je uit Nederland vertrekt een elektronisch wachtwoord (DigiD) bij de overheid aan te vragen. Hiermee kan je online allerlei overheids-en verzekeringszaken regelen. Dit aanvragen kan alleen wanneer je ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Het is dus belangrijk om dit tijdig te regelen.