Trouwen

De Italiaanse bruiloft heet “Il Matrimonio Italiano”. Wie in Italië wil trouwen gaat natuurlijk een bijzondere dag tegemoet. Als je al in Italië woont dan is het allemaal wat eenvoudiger te organiseren, als je het vanuit Nederland wilt organiseren dan brengt het wel wat extra regelwerk met zich mee.

Prachtig Italië

De voordelen van het trouwen in Italië zijn niet moeilijk te bedenken. Allereerst zijn de gebouwen en woningen mooi en authentiek, en de gebergtes op de achtergrond zullen ervoor zorgen dat de trouwfoto’s prachtig worden. Daarnaast heeft Italië natuurlijk veel meer zondagen dan Nederland, dus de kans op een lekker zonnetje tijdens je trouwdag is erg groot.

Hoe organiseer ik een trouwerij in Italië?

Het regelen van een trouwerij in Italië gaat iets anders dan in Nederland. Het merendeel van het papierwerk regel je in Nederland. Nadat je voor de wet getrouwd bent, dan krijg je de huwelijksakte. Dat leveren ze in meerdere talen, zodat je overal eenvoudig kunt aantonen dat je getrouwd bent. Als het huwelijk ook een kerkelijk karakter moet krijgen, bijvoorbeeld een Katholiek huwelijk, dan kan alleen een kerkelijke inzegening het huwelijk voltooien – mits het echtpaar ook al voor de wet is getrouwd. Overigens kan de priester dit ook verzorgen. Wat echter ook vaak gebeurt is dat het officiële deel van het huwelijk al is afgerond in Nederland, en wordt alleen de ceremonie gevierd op de plek naar keuze in Italië. Zo kun je eigenlijk elke gewenste locatie uitkiezen en geeft het veel minder regelstress.

Hoe lang van te voren regelen?

Het is aan te raden om zeker 9 tot 12 maanden van te voren te beginnen met voorbereidingen. Het uitzoeken van een geschikte locatie en deze reserveren neemt al veel tijd in beslag, en de mooiste plekken zijn natuurlijk als eerst weg. Als je wilt trouwen voor de wet, dan moeten er 2 getuigen en tolk bij de plechtigheden zijn, zodat de Burgerlijke Stand (dat heet in het Italiaans: Ufficiale di Stato Civile) het huwelijk officieel kan maken.

Officiële documenten om te trouwen in Italië

Het kan per gemeente verschillen, maar de meeste gemeentes zullen je om de volgende documenten vragen:
  • Uittreksel uit het geboorteregister (internationale versie)
  • Als je in Italië woonachtig bent: inschrijving in de gemeente
  • Verzoekschrift van het huwelijk (internationale versie)
  • Een verklaring van huwelijkse staat
  • De huwelijksaankondiging
Als je zeker wilt weten dat alles vlekkeloos verloopt, dan kun je ook overwegen om een weddingplanner in Italië in te schakelen.

Getrouwd jubileum

Wat voor stellen die een jubileum vieren, bijvoorbeeld als ze 50 jaar getrouwd zijn, is om met de hele familie naar Italië te gaan. Er wordt bijvoorbeeld een oude boerderij afgehuurd voor de hele groep, waarbij de cateraar het eten en drinken verzorgd. Het kost wat, maar het zorgt voor een onvergetelijk jubileum als je 25, 40 of 50 jaar getrouwd bent!