Inkomstenbelasting

Ga je emigreren naar Italië en ben je van plan om een baan te zoeken, reken dan op inkomstenbelasting.

Progressief inkomstenbelasting stelsel in Italië

Italië kent progressief inkomstenbelasting stelsel, net als de meeste Europese landen. Dit houdt in dat de hogere inkomens, zwaardere lasten dragen dan de lage inkomens. De schijven van verschillende inkomstenbelasting liggen tussen de 20 en 45 %. Overigens is het zo dat lokale overheden een extra inkomstenbelasting tussen de 0,5 % en 1 % kunnen heffen.

Inkomstenbelasting in Italië

Zodra je bent geëmigreerd bent naar Italië dan zul je inkomstenbelasting moeten betalen over de inkomsten die je ontvangt. Gelukkig zijn er door de Italiaanse overheid overeenkomsten gesloten met onder andere Nederland en België. Deze overeenkomsten zorgen ervoor dat je geen dubbele inkomstenbelasting betaalt over hetzelfde inkomen.

Belastbaar inkomen in Italië

Er zijn 3 soorten inkomsten die je in Italië kunt hebben, die meetellen voor de inkomstenbelasting. Dat zijn inkomsten uit:
  • Arbeid
  • Inkomsten uit een onderneming
  • Of inkomsten vanuit je vermogen
Voor elke categorie bestaat er een afzonderlijke berekening. Je totale inkomsten worden dus niet op een hoop gegooid. Als je in loondienst bent dan houdt je baas de inkomstenbelasting in op je loon.

Vermogensbelasting in Italië

Sinds 1992 bestaat er in Italië geen vermogensbelasting meer.