Makelaar

Bij het kopen van een huis of vakantiehuis in Italië zul je de hulp in moeten schakelen van een Italiaanse makelaar. Makelaars in Italië gaan over het algemeen iets anders te werk dan je gewend bent in Nederland.  

De makelaar in Italië

Niet iedereen in Italië mag roepen dat hij makelaar is, aangezien het beroep wettelijk geregeld en beschermd is. De Kamer van Koophandel heeft een lijst met personen die zijn ingeschreven als makelaar, en het beroep mogen uitoefenen. Om ingeschreven te worden moet de Italiaanse makelaar de beroepsopleiding succesvol hebben afgerond, praktijkervaring in de makelaardij hebben opgedaan en hij moet een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Makelaars in Italië mogen niet persoonlijk in onroerend goed handelen. De grootste en meest bekende organisaties zijn Fiaip, Fami en Anama. Daarbij zijn alleen officiële makelaars aangesloten.

Nederlandse makelaars in Italië

Er zijn in Nederland aardig wat makelaars die je ook hun diensten verlenen bij het kopen van een huis in Italië. Deze makelaars kennen de huizen doorgaans minder goed en hebben ze soms zelfs niet eens gezien. Dat geldt natuurlijk niet voor alle makelaars, maar je kunt je afvragen of het verstandig is om met zo’n makelaar in zee te gaan. Het grote voordeel van Nederlandse makelaars die in Italië actief zijn, is dat je geholpen wordt in je moedertaal en dat er minder culturele verschillen zijn.

Hulp van landgenoten bij het kopen van een huis in Italië

Naast Nederlandse makelaars in Italië, zijn er ook aardig wat Nederlanders die al in Italië wonen en je willen helpen door je te adviseren. Hier vragen ze vaak een klein bedrag voor. Je kunt op zich gebruik maken van hun ervaringen, maar besef je wel dat niet alle bemiddelaars over genoeg kennis beschikken om de koop succesvol te laten verlopen. Bovendien is het voor de Italiaanse wet strafbaar als iemand die niet ingeschreven staat in het register, bemiddeld in onroerend goed.

De Italiaanse Makelaar zelf

De makelaar in Italië wordt zowel door de koper als door de verkoper in de arm genomen. De makelaar helpt allereerst de verkoper met het verkopen van zijn woning. Daarnaast zal de makelaar in Italië ook de koper helpen bij de aanschaf van het huis. In de wet staat dat hij bemiddelaar is, en op dient te treden voor allebei de partijen. Dat is een flink verschil met hoe het in veel andere landen in Europa is geregeld. Daarnaast krijgen Italiaanse makelaars zowel van de kopende, als van de verkopende partij een courtage. Die courtage ligt gemiddeld op zo’n 6 procent, en valt soms nog iets hoger uit. In de contracten is het slim om de afspraken over de betaling van de courtage aan de Italiaanse makelaar, schriftelijk vast te leggen met de verkopende partij.

Aanvullende diensten van de makelaar in Italië

De Italiaanse makelaar kan je helpen bij berekeningen van de kosten bij de aankoop van het huis of vakantiehuis, al doe je dat wellicht liever met een adviseur in Nederland. Ook helpt de Italiaanse makelaar bij het opstellen van een koopcontract en het uitbrengen van een bod op het Italiaanse huis.